Kostelní náměstí v centru Ostravy je pod drobnohledem archeologů

Až do konce roku 2023 potrvá archeologický výzkum na Kostelním náměstí v centru Ostravy naproti kostela sv. Václava, v místech, kde ještě nedávno parkovala auta. V budoucnu, přibližně za tři roky, by zde měl stát Polyfunkční dům VÁCLAV. K nejstarším nálezům výzkumu prozatím patří stavební články pocházející ze sousedního kostela. Původně středověké parcely odhalují také další zajímavosti.

Záchranný archeologický výzkum na Kostelním náměstí dokumentuje čtyři původní středověké městské parcely při ulici Střelniční (čp. 8 a 9) a Kostelní (čp. 13 a 14). „Všechny domy na těchto prestižních místech patřily mezi tzv. velkoměšťanské domy. Jejich majitelé byli často městskými purkmistry nebo cechmistry a měli právo vařit pivo a čepovat víno,“ uvádí Romana Rosová, památkářka a historička z Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Ostravě. „Domy, které tam až do konce 60. let minulého století stály, mají bohatou historii. Např. majitel domu čp. 14 Josef Lihotzký zde provozoval známý hostinec U Vinného hroznu. Bylo to první místo v Ostravě, kde se od roku 1827 podávala káva,“ doplňuje Romana Rosová.

„V objektu, který v 15. století sloužil jako jímka i odpadní místo, byly nalezeny tři kamenné stavební články. Jednalo se o tzv. klínová klenební žebra pocházející ze sousedního kostela svatého Václava,“ uvádí vedoucí výzkumu Barbara Marethová. „Totožný kus byl objeven během archeologického výzkumu v roce 1998. Na základě analogií žebra řadíme do 14. století, snad jeho 2. a 3. čtvrtiny,“ pokračuje Barbara Marethová.

Mimo probíhající archeologický výzkum zahrnuje první etapa realizace rezidenčního a kancelářského objektu v srdci historického jádra Ostravy také přeložku veřejného osvětlení a vodohospodářské stavby. Po plánovaném dokončení celého projektu v roce 2026 poskytne Polyfunkční dům VÁCLAV byty, kancelářské prostory a komerční jednotky na ploše 4 424 m2. „Moderní budova zachová historickou prestiž místa a díky členění do menších a výškově odstupňovaných částí bude přirozeně doplňovat různorodou okolní zástavbu,“ říká Jan Hasík, jednatel developerské skupiny ANTRACIT.

(hav s využitím informací z moap.ostrava.cz, vizualizace plánovaného domu: moap.ostrava.cz)