Na ostravském setkání žáků evropských škol se hrálo divadlo proti šikaně

Začátek léta se v Ostravě nesl v duchu setkání žáků z Lotyšska, Itálie, Turecka, Slovenska a České republiky, kteří společně sehráli divadlo věnované tématu šikany.

Setkání se uskutečnilo jako součást projektu Erasmus s názvem „Be a True Buddy, Not a False Bully“. Žáky z evropských škol v Ostravě hostila Základní škola logopedická z Ostravy-Hrabové. Cílem setkání bylo seznámit se se způsoby, jak se postavit šikaně ve škole i mimo ni. Protože se člověk nejvíce naučí díky prožitku, bylo téma šikany zpracováno s pomocí krátkých scének, které využívaly metodu Divadla Fórum.

Divadlo Fórum je interaktivním divadlem, kde se diváci zapojují do samotného dění na pódiu.

Žáci z každého ze států představili svou připravenou scénku, která se věnovala některému z druhů šikany. Ostatní žáci se nejprve účastnili jako diváci. Následně se scénka přehrála ještě několikrát, tentokrát již s možností diváků vstupovat do děje a ovlivňovat chování jednotlivých herců.

Kromě divadla se žáci během svého týdenního pobytu věnovali také workshopům zaměřeným na vlastní seberozvoj a vyráželi poznávat Ostravsko. Společně navštívili centrum města s věží Nové radnice, Dolní oblasti Vítkovic a Beskydy. Součástí projektu byly také návštěvy v partnerských školách v Evropě. Na týdenní pobyty tak ostravští žáci s učiteli v minulém roce vyrazili do Potenzy na jihu Itálie, do lotyšského Limbaži a slovenských Košic.

(Autor: Tomáš Majliš)