Den bez palmového oleje v Zoo Ostrava

Následující sobotu se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava uskuteční akce upozorňující na problematiku pěstování palmy olejné a mnohostranného využívání palmového oleje. Ten se v posledních několika desetiletích stal jedním z nejpoužívanějších produktů rostlinné výroby a jeho globální spotřeba stále roste. Jak se palma olejná, potažmo palmový olej dotýká kočkodanů Dianiných, krokodýlů štítnatých, vyder malých, orangutanů, šimpanzů a dalších druhů? I to se dozvíte v sobotu 5. srpna v Zoo Ostrava.

Palma olejná, z jejíchž plodů se palmový olej lisuje, je pěstována po celém tropickém pásmu Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Zhruba 85 % celosvětové produkce je soustředěno v Indonésii a Malajsii. Palmy jsou pěstovány na rozsáhlých plantážích, které jsou velmi často zakládány na místech vzniklých plošným vykácením a vypálením původního deštného pralesa. Spolu s lesními porosty mizí i jejich zvířecí obyvatelé. Tento cenný tropický ekosystém je tak v krátké době nahrazován pouze jedním jediným druhem a plantáže se stávají „zelenými pouštěmi” – plochami sice zelenými, ovšem téměř bez života.

Palmový olej je obsažen téměř v každém druhém výrobku od potravin přes mycí i dekorativní kosmetiku, drogerii, svíčky, krmiva pro hospodářská zvířata i domácí mazlíčky až po technická maziva. Tak se problematika ničení původních tropických lesů dotýká i nás – spotřebitelů v České republice.

Den bez palmového oleje v Zoo Ostrava

Návštěvníci ostravské zoo se během sobotního programu mimo jiné dozví, jak může každý z nás pomoci zmírnit dopady pěstování palmy olejné na životní prostředí i rostlinné a živočišné druhy v tropech tím, že sníží spotřebu výrobků obsahujících palmový olej, resp. sníží spotřebu tuků obecně, případně upřednostní výrobky s jinými, nejlépe místními druhy olejů.

Program bude probíhat od 11 do 16 hod. Zájemci se také mohou zapojit do soutěže „Nakupování bez palmového oleje“. Pokud si během dne v zoo zakoupí u některého stánku s občerstvením nebo v restauracích určitý počet výrobků bez palmového oleje, mohou se zúčastnit slosování o ceny, které proběhne v 15:30 hod. u výukového centra zoo. Ceny do soutěže věnovaly společnosti Semix a Bertyčky.

Všechna občerstvovací zařízení v ostravské zoo získala v minulosti certifikát o nepoužívání palmového oleje na smažení. Návštěvníkům nabízejí i řadu dalších výrobků bez palmového oleje.

(sd, Zdroj: TZ Zoo Ostrava)