Dvě desítky mláďat na safari v Zoo Ostrava

Během sezóny se ve výbězích ostravského safari narodilo na dvacet mláďat, nejvíce ve výběhu Indie. Návštěvníci je a dalších více než 100 zvířat mohou pozorovat při projížďce safari expresem, jehož trasa vede přímo výběhy.

Safari v ostravské zoologické zahradě bylo otevřeno v roce 2014 a zahrnuje tři výběhy o celkové rozloze cca 6 hektarů, v nichž žije okolo 120 zástupců africké a asijské fauny ve více než 10 druzích. Návštěvníci se mohou projet safari expresem každý den v době od 10 do 17:40 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště se nachází pod výběhem žiraf u expozice Tsavo.

Výběh Afrika

Jízda safari expresu začíná ve výběhu Afrika, kde mohou návštěvníci vidět tři mláďata ve stádě antilopy losí a dvě mláďata vzácných a ohrožených vodušek abok. Zatím bez mláďat, ale jistě nepřehlédnutelné je rozrůstající se skupina žiraf Rothschildových. S nedávno dovezenými samicemi čítá stádo čtyři jedince (tři samice a jednoho samce).

Výběh Persie

Z Afriky přejíždí safari expres do Persie. Zde jsou mláďata pouze u onagerů – divokých asijských oslů. A to celkem tři. Ostatní dva druhy (daněk mezopotámský a gazela perská) jsou zde v záložních samčích skupinách.

Výběh Indie

Posledním výběhem je Indie, který plošně největší a je v něm i nejvíce zvířat. Dvě mláďata jsou ve stádě ohroženého jelena barasingy, stejný počet mají i nilgau. Nejpočetnější skupinou ostravského safari je stádo axisů indických s 24 jedinci. Mezi nimi je sedm letošních kolouchů.

Obyvatele výběhu Indie zachycuje video.

Po cestě mohou vidět lidé mláďata i ve výbězích, které bezprostředně nepatří do expozice safari, ale soupravy kolem nich projíždějí. Mezi Afrikou a Persií je to výběh velbloudů dvouhrbých se třemi mláďaty, po výjezdu ze safari pak míjí výběh siků vietnamských se dvěma kolouchy.

(sd, Zdroj: TZ Zoo Ostrava)