Koupací vody ve volné přírodě v Moravskoslezském kraji jsou až na výjimky zdravotně nezávadné

Letní počasí se vrací a s ním i koupací sezóna ve volné přírodě. Aby bylo koupání příjemné a zdravotně nezávadné, je dobré sledovat stránky krajských hygienických stanic podle místa pobytu. Přinášíme aktuality z posledních měření kvality koupacích vod v Moravskoslezském kraji.

Před pár dny byly prováděny pravidelné odběry vzorků zejména v okresech Karviná (tři koupací místa na Těrlické přehradě, Vrbické a Kališovo jezero), Bruntál (Nová Pláň, Roudno a Leskovec na Slezské Hartě, rybníky Tvrdkov, Edrovice, Pod hradem v Bohušově) a Opava (Stříbrné jezero a nádrž v Budišově nad Budišovkou).

Navíc byly odebrány vzorky k ověření vývoje kvality z vodních ploch, které v minulém týdnu vykazovaly zhoršenou kvalitu vodu, a to z hlediska výskytu sinic (nádrže Olešná, Čerťák a tři místa Žermanické přehrady).

V nádržích Olešná – Palkovice a Žermanice – Dolní Domaslavice, kde se vyskytovaly ve větším množství sinice, došlo ke zlepšení kvality vody. Vodní nádrž Čerťák (okres Nový Jičín) nadále hodnotíme červeným symbolem – voda nevhodná ke koupání. Vývoj kvality vody bude ověřen odběrem příští týden. V souvislosti s koupáním v těchto nádržích se mohou u vnímavých jedinců vyskytnout zdravotní potíže (střevní či žaludeční potíže, bolest hlavy, vyrážky, zarudlé oči, rýma). Těmto rizikovým skupinám je doporučeno zkrátit dobu pobytu ve vodě a po koupání se osprchovat pitnou vodou.

Voda na ostatních výše uvedených vodních plochách je vhodná ke koupání.

Průběžně pokračují kontroly kvality vody v provozovaných přírodních koupalištích s přírodním čištěním vody a nádržích ke koupání. Kvalita je jednak ověřována provozovateli těchto koupališť, ale také v rámci dozorové činnosti KHS MSK. Všechny dostupné výsledky za poslední dva týdny byly vyhovující.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici zde. A pokud byste se chtěli kupříkladu zajet vykoupat někam do Zlínského kraje, třeba na Horní Bečvu či na Bystřičku, podívejte se zde.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto Žermanické přehrady: kudyznudy.cz)