Koupání v Žermanické přehradě komplikují sinice

Ve srovnání s minulým týdnem došlo ke zhoršení kvality vody ve vodní nádrži Žermanice z důvodu masivního nárůstu množství sinic (výskyt vodního květu). Voda zde představuje zdravotní riziko pro vnímavé jedince. Také to přináší aktuální zpráva Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.

Pravidelné sledování kvality vody ke koupání v přírodě bylo tento týden prováděno v okresech Nový Jičín (nádrže Větřkovice, Kacabaja, Čerťák a Údolí mladých) a Frýdek-Místek (tři místa Žermanické přehrady, dvě místa na přehradě Olešná a nádrž Brušperk).

Ke zhoršení kvality vody ve vodní nádrži Žermanice došlo z důvodu masivního nárůstu množství sinic (výskyt vodního květu). Voda zde představuje zdravotní riziko pro vnímavé jedince (malé děti, osoby s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy, alergici). Ve vodní nádrži Čerťák nadále platí hodnocení červeným symbolem – voda nevhodná ke koupání. V těchto vodních nádržích se doporučuje zkrátit dobu pobytu ve vodě a po koupání se nejlépe osprchovat pitnou vodou.

Sinice totiž obsahují látky, které mohou způsobovat alergické reakce. V závislosti na individuální citlivosti a době pobytu ve vodě se u koupajícího mohou vyskytovat různé projevy, např. kožní vyrážky, zarudlé oči, rýma. Některé druhy sinic mohou produkovat i jedovaté látky (toxiny), které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy, ale i vážnější jaterní problémy.

Kvalita vody je na ostatních zmíněných lokalitách vhodná ke koupání s výjimkou vodní nádrže Brušperk, kde s ohledem na hlášená onemocnění a potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v předchozích koupacích sezónách nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou.

Začátkem týdne zajistil další kontrolu kvality vody v jezeře provozovatel areálu štěrkovny Hlučín. Kvalita vody po mikrobiologické i biologické stránce je vyhovující.

Zaměstnanci KHS MSK rovněž pokračovali v kontrolách přírodních koupališť. K dispozici jsou vyhovující výsledky kvality vody z nádrží v areálu Heipark – Tošovice, koupališti Na Hrázi Darkovice, Ondrášův dvůr – Bílá, ve velké nádrži Wellness Hotelu Bahenec, v nádrži u horského hotelu Lorkova vila a v přírodním koupacím biotopu u penzionu Jurášek v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na stránkách khsova.cz.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto – khsova.cz: sinice ve VN Žermanice – Lučina)