Co je nového ve veřejné dopravě v Moravskoslezském kraji?

Od nového školního roku se chystá v dopravě v Moravskoslezském kraji několik změn a zejména výhod pro cestující veřejnou dopravou. Žáci a studenti si budou moci vyřídit on-line novou ODISku, elektronicky si také prodloužit jízdenky a profily a využít nejrůznější benefity a slevy. Ve vlacích a na nádražích přibydou nové prodejní terminály jízdenek. Cílem je efektivní, rychlejší a jednodušší veřejná doprava.

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka dokonce uvedl, že Moravskoslezský kraj má zájem na tom, aby veřejnou dopravou jezdilo co nejvíce cestujících a aby pro ně bylo výhodné nechávat auta doma.

Podstawka dále uvedl, že od 10. prosince 2023 budou v souvislosti s novým smluvním uspořádáním mezi Českými drahami a Moravskoslezským krajem platit nová tarifní pravidla. „V osobních a spěšných vlacích na území Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS bude nadále platit v plném rozsahu pouze Tarif ODIS a Tarif SJT (tzv. One Ticket). Tarif Českých drah bude v těchto vlacích platit pouze tehdy, pokud výchozí nebo cílová zastávka leží mimo území ODIS, například cesta ze Studénky do Přerova, resp. z Olomouce do Bruntálu nebo nadále bude platit v dálkové dopravě Českých drah (např. v rychlíku z Bohumína do Třince nebo z Opavy do Ostravy). Pro cesty osobními a spěšnými vlaky v rámci ODIS tedy nebude možné používat In Kartu s tarifními aplikacemi IN 25 a IN 50 nebo traťové jízdenky.“

Vzdálené prodloužení profilu studenta
Studenti VŠB-TUO, OSU a další studenti s průkazem ISIC si mohou v Ostravě prodloužit svůj studentský profil na ODISce o další rok na jízdenkových automatech na zastávkách ostravské MHD. Systém prostřednictvím těchto automatů zároveň on-line vyhodnotí nárok na slevu. Vzdálené vyřízení ODISky: Vyřídit si novou ODISku je možné i na E-shopu www.odiska.cz. bez nutnosti návštěvy prodejny. V E-shopu je možné zároveň nahrát požadované dokumenty.

ODISka pro prvňáčky zdarma
Koordinátor ODIS tuto akci dosud známou pouze v Ostravě nově nabízí pro prvňáčky v celém Moravskoslezském kraji. O ODISku pro prvňáčky zdarma mohou rodiče požádat prostřednictvím E-shopu ODIS www.odiska.cz nebo v kterémkoliv Dopravním infocentru ODIS v Českém Těšíně, Frýdku-Místku, Havířově, Jablunkově, Karviné, Krnově, Opavě, Orlové, Třinci, a u smluvních partnerů v Bruntále, Kopřivnici, Novém Jičíně a Rýmařově. Akce platí do 30. 9. 2023 a je určena pro všechny děti narozené v letech 2016 nebo 2017 bez ohledu na to, zda jsou aktuálně žáky první třídy ZŠ či nikoliv.

Benefitní program výhod s ODISkou
Do konce září mohou držitelé personifikované platné ODISky využít slevu při návštěvě vybraných hradů, zámků a kulturních zařízení v Moravskoslezském kraji. Sleva (ve většině případů ve výši 15 % nebo 25 %) je poskytována na obyčejné nebo rodinné vstupenky. Podrobné informace včetně přehledu zapojených účastníků tohoto programu naleznete na webu www.odis.cz/benefity.

Výhodné jízdenky na výlety
Pro jednodenní výlety nabízí Tarif ODIS výhodné 24hodinové jízdenky platné pro celou síť ODIS, a to za 200 Kč pro jednu osobu nebo za 300 Kč až pro 5 osob bez omezení věku. Jízdenky ve formě papírových jízdenek lze zakoupit u řidičů autobusů na regionálních linkách s okamžitým počátkem platnosti nebo u pokladních přepážek Českých drah na území ODIS, u vlakového doprovodu a v prodejnách DP Ostrava s volitelným počátkem platnosti. A také v mobilní aplikaci ODISapka.

Nové prodejní terminály jízdenek ve vlacích a na nádražích
Postupně přibývají další prodejní terminály na jednotlivé jízdenky ODIS, a to jak na železničních zastávkách, tak ve vozidlech. Terminály naleznete na nádražích v Třinci, Vendryni, Hrádku, Ostravici zastávce a nejnověji v Bocanovicích. Stejné terminály jsou umístěny v modernizovaných motorových vozech jezdících zejména na linkách S8 Studénka – Veřovice, S10 Opava východ – Rýmařov a S33 Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou, ve dvoupodlažních jednotkách push-pull na lince S6 Ostrava hl.n. – Frýdlant nad Ostravicí, o víkendech až Frenštát pod Radhoštěm město, a nejnověji v elektrických jednotkách Regiopanter řady 640 na lince S1 Ostrava-Svinov – Opava východ. Jízdné v terminálech lze uhradit ODISkou nebo běžnou platební kartou.

Všechny podstatné informace a aktuality najdete na www.odis.cz.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: msk.cz)