Petřkovická venuše bude po tři dny k vidění v Ostravě

V Ostravě bude po šesti letech znovu vystavena Petřkovická nebo též Landecká venuše patřící k nejvýznamnějším kulturním památkám České republiky. V Hornickém muzeu Landek Park bude vzácná soška k vidění pouze od pátku 8. do neděle 10. září 2023 a to vždy od 9 do 18 hodin. Vstup na výstavu bude zdarma.

Vystavení vzácného nálezu je součástí širší akce Fajront. Petřkovická nebo též někdy Landecká venuše je z krevele a nalezena byla před přibližně 70 lety - 14. července 1953 při archeologickém výzkumu, který inicioval Archeologický ústav Akademie věd v Brně a vedl jej Bohuslav Klíma. Její stáří je více než 23 tisíc let a patří tak do období paleolitu, tedy starší doby kamenné.

Je unikátní především tím, že je jedinou štíhlou venuší nalezenou v Evropě. Torzo ženy bez hlavy je vysoké 4,6 centimetru. Nálezci se původně domnívali, že hlava byla odlomena. Podle tvaru materiálu však zjistili, že šlo pravděpodobně o autorův záměr. Torzo představuje mladou ženu, která byla zřejmě v počátečním stadiu těhotenství.

"Víme, že zájem návštěvníků o naši Petřkovickou venuši bude velký, ale respektujeme, že o ni pečuje Archeologický ústav české Akademie věd v Brně. Je o ni bezpochyby velmi dobře postaráno. Navíc je tak blízko Věstonické venuši. Zapůjčení do Ostravy má vždy významné souvislosti a ústav nám při těchto výjimečných příležitostech vychází vstříc, čehož si moc vážíme," uvedl nedávno ředitel Hornického muzea Landek Park v Ostravě-Petřkovicích Ján Hlobil.

Poprvé byla Petřkovická venuše v Ostravě vystavena v roce 2002 na výstavě Krásy a tajemství České republiky, kdy si ji prohlédlo 4000 návštěvníků výstaviště Černá louka. U příležitosti 50. výročí nálezu v roce 2003 byla k vidění v Hornickém muzeu, v roce 2009 v budově magistrátu, v roce 2011 v Hornickém muzeu Landek park a potom ještě v roce 2013 při 60. výročí nálezu byla vystavena v obřadní síni magistrátu v rámci Dne otevřených dveří. Naposledy byl v Ostravě vzácný originál k vidění v roce 2017 v Ostravském muzeu jako součást výstavy Ostrava nevídaná, která byla jednou z akcí celoročních oslav 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Převoz i vystavení vzácné sošky vždy provázejí přísná bezpečnostní opatření. Podle odborníků je historická cena nálezu nevyčíslitelná.

Další informace o Petřkovické venuši najdete například na Wikipedii. O výstavě pak zde.

(hav, foto: ostrava.cz)