Flora Olomouc láká na letní trhy

Výlet do Olomouce je možné spojit ve dnech od čtvrtku 15. do neděle 18. srpna s návštěvou mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc. Pořadatelé slibují záplavu nádherných květů právě vrcholícího léta i bohatý a atraktivní doprovodný program. Hlavní expozice ponese název Česká krajina a bude připravena ve spolupráci se spolkem pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ, z.s., se Svazem školkařů České republiky a Českým zahrádkářským svazem. K vidění budou historické zemědělské stroje a ukázky zpracování zemědělských plodin.

Podtitulem letošní výstavy je „Léčivá síla semen“. Dozvíte se zde, které rostliny se u nás pěstují pro plody a semena a jak se dále využívají a zpracovávají. Ve Výzkumnou laboratoř rostlin se promění pavilon H. Opět zde budou k vidění a slyšení ukázky laboratorních technik, nové trendy, výzkumy a inovace ze světa rostlin. Ve filmovém sále se bude promítat populárně - naučné časosběrné filmy o rostlinách a odborné přednášky. Pro návštěvníky je připravena i výstava fotografií Neviditelné houby od Hany Martínkové.

Ukázky uměleckých řemesel, módní přehlídky i doprovodné workshopy budou připraveny v expozici Rozkvetlá řemesla v Oranžerii. V pavilonu E se návštěvníci mohou těšit na degustaci vín a výstavu uměleckých prací Unie výtvarných umělců Olomoucka. Součástí doprovodného programu bude mimo jiné řada zajímavých přednášek o léčivých rostlinách, jedlých květech, opylovačích, chorobách a škůdcích, předváděcí akce floristů a bohatý kulturní program v celých Smetanových sadech.
Podrobnosti najdete na https://www.flora-ol.cz/akce/flora-olomouc-2019-5. (hav)