Beskydské trienále řezbářů

Areál frýdeckého zámku bude od pátku 20. do neděle 22. září hostit řezbářský jarmark spojený s výstavou a s plenérem, na kterém se budou řezbáři prezentovat. Návštěvníci tak uvidí řezbáře při práci, budou si moci koupit jejich díla, připraveny budou dílničky. K vidění bude i výstava 9. Beskydské trienále řezbářů.

Pořadatelé k akci uvádí: „Beskydy, zasahující svým územím do tří sousedních zemí – České republiky, Polska a Slovenska, přesahují významem hranice mezi regiony a zeměmi. Tato skutečnost má svůj výraz i v lidové kultuře a tradici. Tento široký masiv, dnes hraničních hor, poskytoval a dosud poskytuje dřevo jako základní materiál pro užitkové předměty i výtvarné práce.

O její svébytnosti svědčí nejen předměty denní potřeby, ale zejména řada unikátních plastik, které jsou uchovávány v muzejních depozitářích jako trvalé památníky zručnosti prostých lidí. Pobeskydí je oblastí, kde předlouhá tradice dřevořezby nebyla nikdy přerušena a naopak se úspěšně rozvíjí. Tvorba mnohých současných autorů to jednoznačně dokládá.

Tradice je podporována přehlídkovými programy, workshopy. Jednou z nejvýznamnějších je Beskydské trienále řezbářů. První ročník se uskutečnil v roce 1992 a v letošním roce to bude již 10. jubilejní setkání. Tato mezinárodní přehlídka řezbářských děl si získala věhlas jak u návštěvníků, tak i u odborné veřejnosti.“ Více na http://www.muzeumbeskyd.com. (hav)