Na Čeladné mají Boboffku

V Beskydech, konkrétně v obci Čeladná, v části Podolánky, byla nově zprovozněna bobová dráha s názvem Boboffka. Vyrostla v místech bývalého lyžařského areálu Na Ploštině, je 834 metrů dlouhá, s výškovým převýšením téměř 200 metrů. K jízdě slouží dvoumístné boby, se kterými můžete jet rychlostí až 40 kilometrů v hodině. Svézt se návštěvníci mohou po celý rok, kromě března a dubna, kdy je atrakce mimo provoz z důvodu ochran rysa. Otevírací doba je v zimě denně od 9 do 16 hodin.

Provozovatelé na svých stránkách www.boboffka.cz uvádí, že se jedná o bezpečnou a moderní bobovou dráhu precizní německé kvality s moderními indukčními brzdami a jednoduchou obsluhou. „Boby sami přibrzdí v místech kde je potřeba a vždy v části dojezdu. Zážitek z jízdy to nesnižuje a zároveň zvyšuje bezpečí.“

Ne všichni jsou z nové bobové dráhy ale nadšení. Z důvodu ochrany životního prostředí se muselo sáhnout k několika kompromisům. Český rozhlas Ostrava například informoval, že provozovatel trati musí plnit několik podmínek, včetně uzavírky dráhy v březnu a v dubnu. Už teď je ale zřejmé, že další původně spíše klidnější místo se stane rušnějším a bude čelit například přívalu motorizovaných turistů. (hav)