Vzpomínka na současnost v Dolních Vítkovicích

Výstavou nazvanou „Dolní Vítkovice – Vzpomínka na současnost“ se představuje ostravská Dolní oblast Vítkovice, která byla v nedávné době svědkem velkého rozvoje. Výstava je k vidění v ostravském Gongu, konkrétně v Milan Dobeš Museum, a to až do poloviny ledna 2020. Podle kurátorů je výstava „projevem obdivu k obrovské proměně jedinečného industriálního areálu, který je stálé živým organismem a novodobým fenoménem.“

Dolní Vítkovice jsou v současnosti národní kulturní památkou a nacházející se poblíž centra Ostravy ve Vítkovicích. Zahrnují rozsáhlý průmyslový areál Vítkovických železáren s unikátním souborem industriální architektury. Souboru tří na sebe navazujících celků – černouhelného dolu, koksovny a vysokopecního provozu – se také říká „Ostravské Hradčany“. Oblast je zapsána v seznamu Evropského kulturního dědictví.

V září 2009 získal projekt na oživení a nové využití vysokých pecí a dalších památkově chráněných objektů půlmiliardovou dotaci z prostředků Evropské unie a České republiky. Hlavním cílem projektu „Zpřístupnění a nové využití NKP Vítkovice“ je reaktivace hlavních částí Národní kulturní památky Vítkovice (NKP), jejich zpřístupnění veřejnosti a následné využití potenciálu NKP pro edukativní a kulturně-společenské aktivity. V roce 2012 byla dokončena 1. část projektu a byly zpřístupněny tři základní objekty národní kulturní památky, vysoká pec č. 1, plynojem a budova VI. energetické ústředny.

Další o výstavě informace najdete na http://www.milandobes.com/aktualne/dolni-vitkovice-vzpominka-na-soucasnost_ad44. O historii Dolní oblasti se toho můžete více dozvědět například na https://cs.wikipedia.org/wiki/Dolní_oblast_Vítkovice. (hav)