Makovníky, okravčáky, kocury, brňáky, banďury…

Netradiční výstava o papučích vázaných z filcových proužků i o dalších výrobcích zhotovených archaickou technikou na formě je k vidění až do 1. června 2020 v Muzeu a pamětní síni Sigmunda Freuda v Příboře. Výstava je zaměřená na prezentaci archaické rukodělné techniky pletení na formě. Touto technikou se obuv zhotovovala na Příborsku ještě v druhé polovině 20. století. Východiskem pro výstavu se stal sběr velké kolekce obuvi pletené na formě. Vystaveny budou nejen papuče, ale také historické i současné výrobky z různých materiálů pletených na formě. Výstava vychází z výzkumů, dokumentace a rekonstrukcí tradičních technologií, kterými se Muzeum Novojičínska již několik let intenzivně zabývá na své pobočce v Příboře.

Jedinečnost výstavy spočívá v tom, že vychází z dlouhodobého výzkumu, rekonstrukcí technologií a především z průzkumu sbírkových muzejních fondů na území České republiky, Slovenska, Polska, Rakouska a Německa. Jedním z úkolů výzkumu a připravované výstavy bylo zdokumentovat artefakty spojené s technikou pletení na formě v muzeích na území České republiky. Tento výzkum byl následně doplněn i o sousední země. Na základě provedeného průzkumu byl proveden výběr ze sbírek z několika desítek muzeí, který umožní vystavit a především prezentovat v širokých souvislostech unikátní soubor předmětů v dosud neuskutečněné celistvosti.

Na výstavu byly zapůjčeny sbírkové předměty z Muzea Beskyd, Muzea Těšínska, Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm; Muzea Brněnska, Vlastivědného muzea v Šumperku, Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě či Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Další informace najdete na https://www.muzeumnj.cz/muzeum-a-pametni-sin-sigmunda-freuda-v-pribore. (hav)