Tříkrálová sbírka slaví 20. narozeniny

Podvacáté vyrazí na koledu malí králové, kteří v období od 1. do 14. ledna přinesou vánoční poselství a novoroční požehnání do domácností po celé republice. Prostřednictvím největší sbírkové akce je možné přispět na pomoc lidem, kteří si sami pomoci nedokážou. S kulatým výročím sbírky navíc přichází i několik novinek.

Historie sbírky se píše od roku 2000, kdy v olomoucké arcidiecézi vyrazili do ulic první kolednické skupinky. O rok později se sbírka, kterou organizuje Charita Česká republika, rozšířila do všech regionů. Ze skromné akce, během které počátkem ledna děti převlečené za biblické krále hlásají radostnou zvěst o narození Spasitele, se v průběhu let stala největší charitativní sbírka v zemi s téměř 70 tisíci zapojenými dobrovolníky.

„Novinkou je od minulého roku nová grafická podoba sbírky s dětskými postavami králů, kteří od původního ztvárnění mají konkrétní podobu a tvář, ve stejném designu jsme spustili i nové webové stránky,“ popisuje změny hlavní koordinátorka sbírky Gabriela Víšová a doplňuje: „kromě webu moderního střihu spouštíme také profil na Instagramu a přichystali jsme ještě jedno překvapení. Z lidových tradic, pohádek a příběhů jsme si vypůjčili známé trojice, které naše krále pozdraví a popřejí jim všechno nejlepší k narozeninám. Mezi prvními gratulanty se tak objevily 3 sudičky, Třem králům popřálo i mikulášské trio nebo 3 mušketýři.“

Mimo novinky, které jsou viditelné napříč republikou, se v ostravsko-opavské diecézi poprvé uskuteční k 20. výročí sbírky Tříkrálový koncert, ten proběhne v úterý 7. ledna od 18 h. v kostele sv. Václava a v programu vystoupí Pavel Helan nebo violoncellista Štěpán Švestka. Výtěžek koncertu podpoří ostravské charitní záměry na pomoc lidem v nouzi. Překvapení pak čeká na cestující ve vlacích společnosti Leo Expres na trase z Ostravy-Svinova do Olomouce. Ve vybraných spojích budou koledovat Tři králové.

V roce 2019 se do zapečetěných pokladniček vybralo v ostravsko-opavské diecézi přes 18,6 milionu korun, ty pomohly s financováním 75 záměrů napříč Charitami v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku. Díky obětavosti dobrovolníků a štědrosti dárců, sbírka za dobu své existence pomohla desítkám tisíc charitních klientů a jen v ostravsko-opavské diecézi se v období od roku 2001 po loňský rok podařilo vykoledovat téměř 224 milionů korun. Ty míří z většiny do míst, kde byly vykoledovány. To, kde budou peníze pomáhat letos, upřesňuje diecézní koordinátor sbírky Martin Hořínek: „Pro rok 2020 jsme schválili 68 konkrétních záměrů Charit a získané prostředky tak např. usnadní nákup automobilu pro terénní pečovatelskou službu Charity Kopřivnice, v Českém Těšíně díky tříkrálovým prostředkům dokoupí polohovací lůžka pro klienty Charitního domova pro seniory nebo v hlučínské charitě prostředky umožní obnovit vybavení půjčovny kompenzačních pomůcek.“ Kompletní přehled záměrů je k dispozici na webu www.trikralovasbirka.cz