Jak bude vypadat Sad Milady Horákové?

Moderovaná debata s odborníky i politiky o budoucí podobě ostravského Sadu Milady Horákové se chystá na úterý 25. února. Diskutovat by se mělo od 18 hodin. Mezi hosty se objeví Rostislav Řeha - místostarosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, Ivana Seitzová – architektka, Ondřej Vysloužil- městský architekt, MAPPA či Milena Slaninová - předsedkyně Židovské obce v Ostrava. Debatu bude moderovat Jan Lenart z Ostravské univerzity.

Pořadatelé k akci uvádí: „Sad Milady Horákové patří k nejvýznamnějším parkům Ostravy. Aktuálně se hovoří o jeho revitalizaci a vedou se diskuse o tom, jak by měla vypadat. Má být prostor parku řešen veřejnou soutěží? Jak do fungování sadu zasáhne nový objekt koncertní haly a vědecké knihovny? Má se stát místem s in-line dráhou a atrakcemi, nebo se má k revitalizaci přistoupit s jistou pietou s ohledem na fakt, že se zde nacházel (nejen) městský hřbitov a je zde mimo jiné stále pohřbeno tisíce židovských občanů? Na tyto a další otázky se vám pokusí odpovědět naši hosté.

Z historie Sadu Milady Horákové: Kdysi se tu rozkládal městský a židovský hřbitov a stávala zde význačná architektonická památka – kubistické krematorium od architekta Vlastislava Hofmana. Právě v něm byly spáleny ostatky osob zastřelených gestapem za odbojovou činnost během druhé světové války, oběti bombardování i odvetného poválečného běsnění, skončili zde popravení z časů stalinismu i mrtví z velkých hornických katastrof. Od 80. let minulého století docházelo k postupné přeměně někdejšího hřbitova na parkový prostor. V roce 1994 byl sad Milady Horákové zaregistrován jako významný krajinný prvek. Nalézá se zde také jedinečná galerie výtvarných artefaktů pod širým nebem od předních českých a zahraničních tvůrců z Mezinárodních sympozií prostorových forem.“

Informace o akci také na https://www.facebook.com/events/2634574576829167/. (hav)