Mládě servala v ostravské zoo

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava mohou návštěvníci vidět mládě servala. Malá samička této kočkovité šelmy se narodila koncem dubna. První týdny pobývala se svou matkou ve vnitřních prostorech, které nejsou veřejnosti přístupné. Další čerstvou novinkou je narození hrošího mláděte.

Jedná se o druhé mládě tohoto páru servalů, který byl v Zoo Ostrava sestaven v roce 2017. Samec pochází z německého Tierparku Aachen (Cáchy), stejně stará samice z partnerské Zoo Olomouc. Jejich první mládě (také samička) se narodilo 15. dubna 2019 a její odchov mladá matka coby prvorodička zvládla dobře. Začátkem letošního června byla úspěšně odchovaná samička odvezena do polské Zoo Chorzów, kde v budoucnu vytvoří nový chovný pár.

I v případě druhého mláděte si ostravská samice vede velmi dobře. První týdny trávila s mládětem téměř výhradně ve vnitřních prostorech, ale nyní už mohou návštěvníci pozorovat celou servalí rodinu ve výběhu v blízkosti Pavilonu indických zvířat.

Další novinkou je nedávné narození mláděte u hrochů. Pavilon Tanganika je proto dočasně uzavřen. Pro oba rodiče se jedná o prvního potomka, proto potřebují klid. (ostrava.cz, foto: M. Vlčková)