Po stopách draka v Těšínském Slezsku

Objevujte s rodinou jedinečná filmová místa v Těšínském Slezsku. Zejména pro rodiny s dětmi bylo připraveno 5 zajímavých jednodenních výletů, která návštěvníky provedou místy, kde se točila pohádka Když draka bolí hlava. Organizátoři mimo jiné lákají slovy: „Seznámíte se s místy natáčení, dozvíte se zajímavosti o filmu a vyfotíte se u vystavených filmových rekvizit. Kromě toho vás navedeme na zajímavá místa v okolí. Celý den tak strávíte v nezapomenutelném prostředí Těšínského Slezska.

Výlety jsme zaznačili do originální dračí mapy (je k dostání v informačních centrech, vybraných ubytovacích zařízeních, ke stažení na www.tesinskeslezsko.cz, konkrétně zde). Dračí mapa obsahuje i přehled kulturních a hudebních akcí i zajímavé tipy na výlety v Těšínském Slezsku.“ Všechna filmová místa jsou vybavená Dračími razítky, která se dají otisknout do Dračí mapy. Hledejte originální Dračí označení a vyzkoušejte Nápoj draka, který vám dá dračí sílu. Děti k nápoji dostanou malý dáreček zdarma. Další informace najdete na výše uvedené adrese, popř. také zde.

Tipy na jednodenní výlety:

Hrčava, Trojmezí – Pomněnková louka
Krásná místní příroda přilákala nejen královské rodiny ke konání slavnosti rovnodennosti, ale především draka, který na místní louce přistával, a nápomocna mu byla kvítka pomněnek lesních. Nezapomeňte se zastavit na Nápoj draka, který zde nabízí Hrčavský Grunt, vyzkoušet můžete rovněž výborné domácí mléčné produkty a hrčavské pivo.

Dolní Lomná – Dračí louka
Malá třída, plno dětí, ale co to… v jedné lavici sedí drak a učí se. To víte děti, i draci se musí učit dobrým mravům. Údolí Dolní Lomné však bylo filmovým domovem i filmu Muzzikanti, a proto neváhejte a pořádně se v okolí porozhlédněte. Jedinečným místem, kde se můžete vyfotit u vystavených filmových rekvizit je Lomňanské muzeum. Nezapomeňte se zastavit na Nápoj draka nebo ochutnejte různé regionální speciality v Hotelu pod Akáty.

Hrádek – Skalní útvar Belko
Nad pokojně plynoucí řekou Olší se tyčí skála, kde podle legendy žil loupežník a mordýř, rytíř Belko. Loupeživého rytíře Belka však časem začaly pronásledovat hrůzostrašné sny, a tak podle legendy skočil ze skály. Vydejte se po stopách této pověsti a zároveň na další z pohádkových míst. Zajímavé filmové rekvizity jsou k vidění v nedalekém hostinci Harcoff, kde si rovněž můžete dát Nápoj draka nebo ochutnat místní speciality. Pokud však máte rádi výhledy na krásnou přírodu, Nápoj draka vás osvěží i v zahradní restauraci Belko, která je jen pár kroků od bájného místa.

Třinecko – U draka na návštěvě
Zimní krajina, všude sníh a mráz. Princezna, princ a Blivajz sáňkují a bruslí na místních stráních. Objevte malebná přírodní panoramata z pohádky v podhorské obci Vendryně. V blízkosti se nachází i obora s vysokou zvěří. Krásná příroda vybízí k rozložení piknikové deky a kochání se výhledy na Těšínské Beskydy. Zajímavostí výletu je i rozsáhlá výstava rekvizit v nedalekém Muzeu Třineckých železáren a města Třince. K vidění jsou zde pohádkové kostýmy, královské korunky i trůn. V muzeu vás přivítá hlavní hrdina, drak Čmoudík. Než do muzea vyrazíte, nezapomeňte se zastavit na Nápoj draka do restaurace Czytelnia ve Vendryni.

Karviná – Zámek Fryštát a zámecký park
Princeznovské šaty, královská zábava a plné stoly jídla a pití, nejen to je královská svatba, která se natáčela v zámeckém parku Boženy Němcové v Karviné. Další úchvatná filmová místa naleznete přímo v zámku Fryštát. Při toulkách zámkem a zámeckým parkem se nezapomeňte zastavit na Nápoj draka v blízké loděnici (Bar Lodičky, Karviná), kde můžete poklidně relaxovat u vody nebo vyrazit na objížďku přímo na hladině.

Pro více informací sledujte web www.tesinskeslezsko.cz a facebookovou stránku Těšínské Slezsko https://www.facebook.com/TesinskeSlezsko. (tesinskeslezsko.cz, hav)