Hned dvě nebezpečná pronásledování během jednoho dne v Ostravě

O dalších dvou profesionálních zákrocích našich uniformovaných policistů jsme se mohli přesvědčit v minulém týdnu. Nebezpečí, riziko, ale především odvaha spojuje dopravní i pořádkovou policii Městského ředitelství Ostrava.

V prvním případě vše začalo na ulici Rudná v Ostravě, kde dopravní policisté prováděli rutinní silniční kontrolu. Krátce po 16 hodině kolem služebního vozidla projelo v úseku, kde je povolena maximální rychlost 90 km/hod, auto značky Volvo téměř 180 kilometrovou rychlostí. Muži zákona se za vozidlem rozjeli a za pomocí světelného a zvukového signalizačního zařízení ho chtěli zastavit.

Řidič ve vozidle reagoval opačně, šlápl na plyn, začal ujíždět, s vozidlem kličkoval mezi dalšími vozidly, stále zrychloval, svou nebezpečnou jízdu umocnil předjížděním z pruhu do pruhu. Pronásledování pokračovalo několik kilometrů, před ulicí Vratimovská najel na travnatou plochu a ve své zběsilé jízdě pokračoval. Ani dlouhá kolona stojících vozidel nebezpečného řidiče nezastavila, prudce strhl volant, odbočil na ulici Frýdeckou a pokračoval směrem na Vratimov.

Po celou dobu pronásledování policisté přes otevřený kanál radiosanice vyrozuměli ostatní hlídky v terénu o pronásledování vozidla. Opět se nezapřela profesionalita mezi kolegy a během okamžiku na místě bylo několik policejních vozidel. Stíhání ujíždějícího vozidla bylo ukončeno až v Ostravě Kunčicích, když řidič s Volvem dostal smyk a následně zastavil.

Vzal z auta batoh a zkusil se dát na útěk. Muži zákona včele s nováčkem z dopravní policie během okamžiku muže zadrželi. Jak se později ukázalo, bylo hned několik důvodů, proč před policisty ujížděl. Provedený test na přítomnost omamných a psychotropních látek vykázal pozitivní výsledek na amfetamin. Také mu byl Okresním soudem vydán opakovaný zákaz řízení všech motorových vozidel a v neposlední řadě bylo u muže nalezeno a zajištěno větší množství bílé krystalické látky a několika tisícový obnos peněz.

Zadrženého muže si převzali kolegové z kriminální služby. Komisař 2. oddělení obecné kriminality obvinil 34letého muže ze spáchání přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Také byl podán podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. V případě prokázání viny hrozí muži až pětileté vězení.

V druhém případě můžeme mluvit o profesionalitě napříč Moravskoslezským krajem. Operační důstojník před 20 hodinou informoval všechny hlídky o průjezdu vozidla Audi A5, které má řídit nebezpečný ozbrojený muž. První jeho pohyb byl zaznamenán na Karvinsku. Policisté z Havířova následně informovali ostravské kolegy o jeho směru jízdy do Ostravy.

Zde se už zapojilo několik hlídek policistů z oddělení hlídkové služby a obvodních oddělení. Na ulici Rudná v Ostravě Vítkovicích se policisté snažili vozidlo zastavit na základě světelného a zvukového signalizačního zařízení. Reakce byla opačná. Řidič strhl volant do druhého jízdního pruhu, následně do protisměru a začalo pronásledování, které trvalo několik minut. Rychlost ujíždějícího vozidla překročila mnohdy i 200km/h.

Pronásledování ukončil až policejní zátaras služebních vozidel poblíž sjezdu z ulice Rudná na ulici 17. listopadu v Ostravě – Porubě. Řidič ve vysoké rychlostí strhl volant a naboural do služebního vozidla, čímž došlo k odhození pronásledovaného auta do svodidel. Následně za použití donucovacích prostředků došlo k zadržení jak řidiče, tak jeho spolujezdkyně.

Opět se ukázalo několik důvodů, proč se chtěl řidič vyhnout silniční kontrole. Na 37letého muže bylo vyhlášeno celostátní pátrání pro několik trestných činů. Dále se potvrdilo, že byl ozbrojen, našla se u něj plynová pistole. Mimo jiné měl u sebe několik desítek tisíc korun a větší množství bílé krystalické látky. S policisty na místě nespolupracoval, odmítl se podrobit zkouškám, jak na přítomnost alkoholu v dechu, tak na drogy. Zadržený měl udělen opakovaný zákaz řízení všech motorových vozidel.

Po muži pátrali policisté z Vysočiny, proto byl eskortován do Třebíče, kde už si ho kolegové z kriminální služby převzali k dalším procesním úkonům. Komisařem bylo muži sděleno obvinění ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ze zločinů násilí proti úřední osobě, nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Také podal podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. V případě prokázání viny muži hrozí až deset let vězení. (mabys, zdroj: POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE)

 

Příbuzné články