Bodnout se už nestihl

Chlapi, já se chci zabít. Tak taková slova slyšeli strážníci v pondělí 7. listopadu na Terminálu Hranečník po desáté hodině večerní opakovaně z úst podnapilého 61letého muže. Svá slova později umocnil vytažením nože, který obrátil sám proti sobě.

Toto pondělí po desáté hodině večer si strážník obsluhující kamerový systém všiml na jedné z laviček Terminálu Hranečník ležícího muže. Na místo proto vyslal nejblíže situovanou hlídku.

Hlídka po příjezdu na místo nalezla na lavičce spícího muže. Muže se proto strážníci rozhodli probudit a vyzvali jej o prokázání totožnosti.

Při komunikaci s mužem strážníci pojali podezření, že muž je pod vlivem alkoholu. Od prvotní komunikace s 61letým mužem bylo ale také strážníkům zřejmé, že kromě alkoholu může mít onen muž i jiný problém.

Toto podezření se potvrdilo vzápětí, kdy muž strážníkům sdělil, že chce ukončit svůj život skokem pod vlak jedoucí z Košic. Následně si rozepl i zip u bundy, odhalil svůj hrudník a opakovaně strážníky žádal, aby jej střelili do hrudi a vykonali tak dobrý skutek.

Zdánlivě standardní služební úkon se pak během chvilky změnil ve služební zákrok spočívající v použití donucovacích prostředků. Hmaty a chvaty byli strážníci nuceni použít poté, kdy muž vytáhl z příruční tašky nůž o délce čepele 11 centimetrů. Nůž pak uchopil oběma rukama a obrátil čepelí proti sobě. Díky pohotové reakci strážníků se muži jeho úmysl dokončit nepodařilo.

Strážník zasahující na místě Matěj Hanák k věci uvedl: „Na vytažení nože jsme museli s kolegy reagovat okamžitě. Jsem rád, že se pánovi nepodařilo proti sobě nůž použít“.

Provedená dechová prokázala u muže 1,44 promile alkoholu.

Po provedení zákroku strážníci muže přikryli termoizolační fólií a kontrolovali jej až do příjezdu zdravotníků, které na místo přivolali. Za asistence hlídky byl pak muž převezen do Městské nemocnice v Ostravě. (mabys, zdroj: Městská policie Ostrava)

Příbuzné články