Ostravští strážníci testují jako první v republice osobní kamery s online přenosem

Modernizace technických prostředků spojená se zvyšováním pocitu bezpečí občanů je jednou z priorit vedení Městské policie Ostrava. Důkazem jsou i nově využívaná osobní záznamová zařízení s online přenosem, které jako první v republice testují ostravští strážníci.

Součástí dokumentace služebních zákroků a služebních úkonů ostravských strážníků jsou standardně záznamy z osobních záznamových zařízení, které mají strážníci upevněny na svých uniformách. Zákon o obecní policii totiž umožňuje strážníkům obrazem a zvukem zaznamenat průběh služebního zákroku či úkonu. Mnohdy jsou pak tyto záznamy i součástí důkazních prostředků.

Nyní ale strážníci skupiny pořádkové služby nově testují osobní kamery značky AXIS, které kromě standardního nahrávání umožňují i online přenos.

Tento online přenos bude využíván zejména při mimořádných událostech, nehodách, bezpečnostních opatřeních v souvislosti s konáním velkých sportovních a kulturních akcí, při zajišťování shromáždění, pochodů či v terénu při pátracích akcích po pohřešovaných osobách.

Online výstupy z těchto kamer jsou pak v těchto případech „okem navíc“. Dokreslením situace v místě samotném tak mohou být přínosem při rozhodování velitele opatření, ale i ostatních složek IZS v rámci operačního řízení.

Stream online kamerového záznamu může být rovněž přenášen na vybraná dohledová pracoviště Městské policie Ostrava, na kterých může operační technik obsluhující kamery reagovat na konkrétní bezpečnostní situaci tak, jako je tomu v případě ostatních kamer městského kamerového systému.

První ostrá prověrka těchto kamer s online přenosem pak proběhne na bezpečnostním opatření 11. března 2023, kdy Baník Ostrava hostí fotbalový klub AC Sparta Praha. Tato utkání jsou zpravidla spojena s rizikem narušení veřejného pořádku fanoušky obou klubů.

(sd, Zdroj: TZ Městská policie Ostrava)

Příbuzné články