Podvodník opět oklamal seniora a přesvědčil jej k investici do kryptoměn

Policisté z oddělení hospodářské kriminality v Opavě přijali oznámení od muže, který se stal obětí podvodu finančních transakcí v souvislosti s kryptoměnami, čímž následně přišel o úspory přesahující osm set padesát tisíc korun.

Pětasedmdesátiletý senior byl na konci ledna tohoto roku telefonicky kontaktován mužem, který se představil jako pracovník finančního oddělení ze zahraničí. Ten mu sdělil, že má údajně na jedné webové adrese zůstatek bitcoinové měny a že si nyní může zvolit, zda bude dále v tomto obchodování pokračovat nebo si nechá své peníze po přepočtu na koruny převést na účet. Důchodce uvedené informaci uvěřil a volajícímu uvedl, že si založí nový účet, na který si peníze nechá převést. Volající muž už se mu však neozval.

O tři měsíce později jej kontaktoval další muž, jenž po důvěřivém seniorovi požadoval, pod záminkou dokončení registrace ohledně převodu bitcoinů, stažení aplikace povolující vzdálený přistup AnyDesk. Následně poškozený na svém mobilu viděl, jak se převádí bitcoiny na Eura a tyto převody dle pokynu volajícího potvrzoval. O několik hodin později senior zjistil, že mu zmizely z mobilu ikony bank, kde má účty. Vydal se tedy do banky, kde mu bylo sděleno, že z jeho účtů došlo k několika transakcím v celkové výši přes 850.000 korun.

V dané věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za což v pachateli v případě jeho dopadení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Opět v těchto případech apelujeme na veřejnost, že je důležité ověřit si věrohodnost investičního poradce nebo dané společnosti. Rovněž nikomu za žádných okolností nepovolujte vzdálený přístup ke svému počítači.

(sd, Zdroj: TZ Krajské ředitelství PČR MS kraje)

Příbuzné články