Vždycky chci vyhrát

O velké vášni, která vedla až k vybudování Golfového parku ve Lhotce u Ostravy si povídáme s majitelem společnosti Omlux Petrem Konečným. „Našel jsem  prostor u nás ve Lhotce, kde kdysi byla skládka uhelných kalů, dráty elektrickéhovedení a spoustu náletového dřeva. Zašel jsem na obec, a když jsem řekl co tam chci dělat, považovali mě za blázna. Přesto jsem si pozemky pronajal na 35 let a dali mi tři roky, abych tam něco vybudoval, což se taky stalo.

Jak vznikl nápad vybudovat ve Lhotce Golf park?

Vše začalo v roce 2010, kdy jsem si poprvé bouchnul do míčku na golfu. Do té doby mě golf vůbec nezajímal. Hrál jsem fotbal, sponzoroval florbal. Pak jsem si golf byl vyzkoušet na pozvání jedné banky v Ropici. Tam jsem přišel na odpaliště, trenér mi ukázal jak se drží hůl, vyzkoušel jsem si odpálit pár míčků a on mi říká „heleďte vy už jste to hrál“ a já na to, že to držím poprvé v ruce. Míčky lítaly tam kam měly a mi se to začalo hrozně líbit. To byl první krok, kdy jsem si řekl, že je to dobrý sport, navíc se hraje v pěkném prostředí, protože většina hřišť je v nádherném prostředí, v přírodě. Jdete se projít po krásné zelené louce a ještě je v tom hrozný adrenalin, který, kdo tento sport nehraje, nezná. Přitom poznáte lidi, se kterými hrajete, protože při golfu s vámi spoluhráč tráví cca 5 hodin. Za tu dobu vidíte, jestli švindluje, jak se chová, jak se vymlouvá a vy třeba poznáte, že s tímto člověkem do byznysu nikdy nepůjdete, protože se nechová fér. Na golfu se chová přirozeně. Když podvádí na hřišti, tak bude pravděpodobně podvádět i v byznysu. U běžného jednání člověka tak nepoznáte.

Je pravda, že se na golfu dělají největší obchody?

Víte proč chodí byznysmani na golf? Aby pořád nepracovali a trochu si odpočinuli. Protože na golfu vypnete mobil, takže minimálně 4-5 hodin nejste na příjmu. Kdo je na mobilu, je chudák. Protože pořád pracuje, nesoustředí se na golf a pak mu hra nejde, vzteká se a nakonec prohraje. To je špatně. A při turnajích musíte vypnout mobil, protože tím rušíte ostatní, takže si opravdu jdete odpočinout.

Lidé, kteří hrají golf kvůli byznysu, vás jenom otravují. Ty pošlu do háje hned. Já neznám golfisty, kteří jdou spolu 5 hodin a baví se o byznysu. Nikdy jsem s nimi nehrál, to vidíte jen v televizi. S takovým člověkem nechcete hrát golf. Já když jdu hrát, tak chci být nejlepší. Pokud se o práci chceme bavit, tak se domluvíme potom, po golfu.

Takže nevidíte golf jako snobskou záležitost?

Co je na tom snobského, vždyť golf je levnější než třeba lyžování nebo kolo. To je nesmysl. Vezměte si, že základní vybavení na golf vás stojí míň než dobrá koloběžka pro dítě. Dneska si za 15-20 tisíc koupíte vybavení na golf, které vám vydrží roky. Hra na 5 hodin stojí kolem tisícovky. Porovnejte si, kolik stojí hodina na squashi nebo jinde. Samozřejmě, že to není úplně levné, ale údržba hřišť je náročná a drahá.

Vy jste patriot ze Lhotky a jednoho dne jste si řekl, že z místní skládky uděláte golfové hřiště?

Tak to nebylo, ale když jsem začal hrát golf, tak jsem zjistil, že v Ostravě není žádný driving a tréningové plochy pro golfisty. Nejbližší bylo v Šilheřovicích, pak jsou další na Čeladné a Ostravici. Tak jsem si říkal, kde lidi ve třetím největším městě v republice chodí trénovat?

Našel jsem prostor u nás ve Lhotce, kde tenkrát byla skládka uhelných kalů. Zašel jsem na obec, kde mi řekli, že jsem blázen. Tak jsem si to pronajal na 35 let a dali mi tři roky, abych tam něco vybudoval, což se stalo a od té doby to pořád vylepšuji.

Golf park Lhotka má 6 jamek, takže se řadí mezi menší hřiště…

Jsou to krátké jamky. Ale protože hraju golf, zelenou kartu mám od roku 2011, tak vím, že nejdůležitější je právě ta krátká hra do 100 m a na greenu. Tady se turnaje rozhodují. Ne, když odpálíte 200 metrovou ránu. Rozhodující jsou příhry na green a patování. To je nejdůležitější hra a tu jsem tam vybudoval. Je tam i driving, kde se můžete učit i dlouhé rány.

Máte golfovou akademii pro děti...

Naše gofová akademie má cca 60 dětí, které k nám chodí pravidelně. Máme je rozdělené do několika kategorií. Tři trenéři děti trénují 2-3 týdně. Může se k nám přihlásit kdokoli.

A když přide někdo dospělý, že se to chce naučit. Může?

Máme to nastaveno tak, že si to může přijít vyzkoušet kdokoli z ulice. Nepotřebujete ani žádné speciální oblečení. My vám půjčíme hůl, koupíte si 40 míčků na odpal za 80 korun a můžete si to zkusit. Když nevíte vůbec nic, tak vám řekneme aspoň základy, vždycky tam nějaký trenér je.

Pokud se chcete zdokonalit tak, aby jste získal zelenou kartu, což je vlastně takový řidičák pro golfisty, naučíte se pravidla - jak se hraje golf, jak se pohybovat po hřišti, nezdržovat. Jak hrát na různých překážkách, kdy jsou trestné rány, jak správně trefovat míček. Jakmile tohle absovujete, dostanete potvrzení od trenéra a můžete jít na hřiště. Ideálně, když se zaregistrujete u České golfové federace. U nás můžete koupit roční příspěvek za 2 tisíce plus máte nějaké výhody v klubu. Samozřejmě je pak dobré domluvit si nějakého trenéra.

Co všechno u Vás návštěvníci kromě golfu v areálu najdou?

Samozřejmě minigolf, správně adventure golf, protože minigolf se hraje na deskách, ale adventure golf se hraje na umělé trávě. Je to vlastně koberec. U nás je otevřený i pro rodiny.

Každý rok se u nás v červenci hraje Ostrava open, to je série celorepublikových turnajů, kde hrají ti nejlepší hráči. Mimochodem v Česku máme i několik mistrů světa, kteří jsou fakt skvělí. Na to je opravdu radost se podívat, vůbec nechápete, jak to dělají. Letos se hraje 2. 7. od rána. Přijďte se podívat a třeba i zahrát. Stojí to za to.

Pojďme ještě k vaším sportovním úspěchům, protože za těch pár let, co vás golf chytil, už jste několik turnajů vyhrál.

Golf je sport, který je o hlavě. Záleží hodně na tom jak si věříte. Já znám spoustu skvělých golfistů, kteří když o něco hrají, tak se rozsypou a nakonec hrají hůř než já, starý děda. Podstata je v tom, že jdete hrát a věříte si. Nesmíte si připustit, že vás bolí kolena a záda, že hrajete proti dvacetiletému proutku. Pak ho porazíte, sotva se dobelháte pro tu první cenu a to je velká satisfakce. Oni chodí trénovat, mají nejlepší vybavení, přijedou v posledním modelu Lamborgini a pak je ten děda vyklepe. V tom je golf krásný.

Vy jste začal s golfem v padesáti letech, není to pozdě?

Kdybych to věděl, tak začnu dřív, a kde jsem dnes mohl být (směje se).

Turnaj se hraje ve skupinách podle hendikepů a nikoho nezajímá, jaký máte věk. Teď naposledy jsme hráli v Rakousku na Adamstalu, což je jedno z nejpěknějších gofových hřišť v Evropě. Já jsem skončil druhý za 75 letým moravákem. Hrál ze stejných odpališť jako my všichni, i ti mladí kluci. Neuvěřitelné, že i v tom věku může porážet ostatní. Je málo sportů, ve kterých by to bylo možné.

Vyhrál jste taky turnaj osobností pro Paraple na Karlštejně.

Když obstojíte v turnaji se známými fotbalisty a hokejisty - Nedvědem, Šmicerem, Vízkem, známými herci a dalšími osobnostmi, a když vám tleskají, když jdete pro to vítězství, je to příjemné. To byl můj asi největší vítězný velký turnaj. Poslední velký turnaj, který jsem vyhrál, byl letos v dubnu na Slavkově a ten mě potěšil ze všeho nejvíc. Porazil jsem všechny ty kluky, kteří u nás trénují několikrát týdně s nejlepšími trénery. Já moc netrénuju, protože na to teď bohužel nemám čas. Tak vidíte, že začít s golfem nikdy není pozdě.

Proč to tak je? Já nevím, prostě mě to baví. Možná tam je nějaký talent, o kterém jsem nevěděl. Ale když jdu hrát, tak vždycky chci vyhrát.

Těch cen je opravdu hodně, pokud je chcete vidět, jsou některé vystavené v restauraci, kde mimochodem taky výborně vaří.

(red)

Příbuzné články