Dárci krve, potřebujeme vás všechny!

Krevní centrum FN Ostrava vyzývá všechny zdravé dárce krve – přijďte co nejdříve k odběru!

Děkujeme všem dárcům za vlnu solidarityv letních měsících, bez vás bychom to nezvládli.Ale spotřeba všech krevních skupinje stále velká, proto POTŘEBUJEME VÁS VŠECHNY!

Objednejte se prosím předem telefonicky na čísle 800 260 004 nebo e‑ mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo online přes webový formulář na konkrétní datum a čas. Dárci, kteří se rozhodnou darovat poprvé, mohou přijít bez objednání. První odběr můžete bez objednání absolvovat od pondělí do čtvrtku nejpozději do 13.30 hodin. Pátek je vyhrazen pouze pro registrované a objednané dárce. Doporučujeme Vám však z důvodů zkrácení čekací doby absolvovat první odběr v dopoledních hodinách od 8.30 - 9.30 hod.

Důležitá upozornění

 • Pokud jste byl v karanténě nebo v kontaktu s osobou v karanténě, můžete přijít darovat po ukončení karantény.

• Pokud máte projevy onemocnění dýchacích cest, kašel, dušnost, teploty, prosím, nedarujte a nevstupujte do Krevního centra FNO.

• V případě nevyhovujícího výsledku testu posíláme dárci písemné uvědomění. V naléhavých případech informujeme okamžitě telefonicky, jestliže nám dá dárce kontakt. Při nejasnostech může dárce navštívit lékaře Krevního centra a ujasnit si nepochopené.

• Odebraná krev a její složky budou použity pouze v případě jejich vyhovění požadavkům na bezpečnost a jakost.

• Máte‑li jakékoliv pochybnosti ohledně darování krve, můžete se dotázat lékaře nebo jiných zdravotnických pracovníků Krevního centra, kteří Vám odpoví dle svého nejlepšího vědomí nebo vás kontaktují s osobou, která vám kvalifikovaně odpoví na Vaše otázky.

• Jestliže zjistíte, že darování krve by bylo nevhodné, ať už z obavy možnosti vlastního ohrožení nebo ohrožení příjemce Vaší krve, nebo z jiného důvodu, můžete od odběru kdykoliv odstoupit.

• Údaje získané o Vašem zdravotním stavu budou archivovány a budou chráněny před zneužitím neoprávněnými osobami, dle zákona o ochraně osobních údajů.

• Dárce má možnost darovat celkem 25 litrů plazmy za rok.

• Získané údaje o dárci a jeho zdravotním stavu jsou archivovány a chráněny před zneužitím neoprávněnými osobami podle zákona č. 101/2000 Sb. 

Po aplikaci očkování proti covid-19 mRNA vakcínou (Pfizer BioNTech, Moderna) a proteinovou vakcínou (Novavax, Sanofi) mohou přijít dárci k odběru krve nejdříve 8. den po očkování. Po aplikaci vektorové vakcíny (AstraZeneca, Johnson) nejdříve 29. den poočkování. 

Více informací na www.fno.cz/krevni‑centrum 

(sd, Zdroj: Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava) 

Příbuzné články