Nadační fond Pavla Novotného oslavil 5 let své existence

Nadační fond Pavla Novotného oslavil v loňském roce 5. výročí od jeho založení. Jeho zakladatel Pavel Novotný si sám prošel onkologickým onemocněním. Během náročné onkologické léčby a následných navazujících operací a pobytů ve zdravotnických zařízeních si uvědomil, jak je „Víra v život“ velmi důležitá!!!

Pod mottem Věříme v život podporuje nadační fond od roku 2016 nejen onkologické pacienty, ale také dobrovolníky i specialisty, kteří jim poskytují oporu a pomáhají řešit praktické problémy v průběhu léčby. Fond pořádá preventivní akce zaměřené na osvětu onkologických onemocnění urologického charakteru, zajišťuje kvalitní následnou péči pro onkologické pacienty, organizuje pravidelná setkání, odborné semináře, vzdělávací, kulturní, společenské nebo sportovní akce pro členy Klubu přátel NF Pavla Novotného. Zpočátku se fond zaměřoval zejména na prevenci uroonkologických onemocnění a rakoviny tlustého střeva a konečníku. V roce 2020 přispěl na pořízení prsního fantoma a rozšířil tak své zaměření o osvětu rakoviny prsu. Organizuje vzdělávání za účelem zlepšení nemocniční, ambulantní a následné lékařské péče dospělých i dětí.

Nadační fond zajišťuje také velmi potřebnou dobrovolnickou činnost, kdy se od února roku 2017 podařilo uskutečnit 27 odborných školení, z nichž vzešlo přes 100 úžasných dobrovolníků, kteří pravidelně docházejí do 8 zdravotnických zařízení v Moravskoslezském kraji. V této oblasti se v roce 2021 podařilo úspěšně obhájit akreditaci dobrovolnického programu u MVČR na další 4 roky.

Fond dále podporuje denní stacionáře, terapeutické dílny, hospice a obdobná zdravotní či sociální zařízení. Jako příklad lze uvést denní stacionáře Čmeláček v Ostravě nebo Mraveneček v Opavě, spolupracuje i s mobilním hospicem Strom života. Fond rovněž napomáhá ke zlepšení a zajištění dostupnosti speciálních zdravotnických pomůcek, defibrilátorů a dalšího příslušenství. 

V květnu 2018 jsme zahájili provoz úžasné Kavárny života, která se nachází v ambulanci Kliniky hematoonkologie ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde každý pracovní den pomáhají naši dobrovolníci zpříjemňovat pobyt onkologickým pacientům a jejich rodinným příslušníkům. Chtěli bychom poděkovat zejména duchovnímu otci myšlenky dobrovolnické činnosti v našem fondu panu profesorovi Romanu Hájkovi a vrchní sestře paní Kateřině Hašové.

Od 1. července 2020 provozuje fond v Ostravě‑Vítkovicích (ul. Jeremenkova 485/13) ojedinělé poradenské místo s názvem Centrum života. Za krátkou dobu jeho trvání navštívilo poradnu už 121 klientů z celé České republiky! Centrum je otevřeno každý pracovní den od 08:00 do 16:00h. Bližší informace zjistíte na webových stránkách www.centrum-zivota.cz .

Za pět let existence fondu se podařilo uskutečnit celkem 15 veřejných sbírek, které v nelehké životní situaci pomohly 15 lidem z celé republiky a jejich rodinám. Celková výše finančních darů z těchto sbírek se vyšplhala na částku ve výši 1,102 milionu korun! Nejmladšímu obdarovanému bylo 14 měsíců, nejstaršímu 57 let. Uspořádali jsme 3 báječné charitativní koncerty a předali hmotné dary v celkové hodnotě bezmála 1,3 milionu korun, přičemž za 5 let přistála na všech účtech nadačního fondu neuvěřitelná částka 7,5 milionu korun! Ušli jsme dlouhou cestu a pomohli lidem, kteří nás potřebovali! Doufáme, že se nám podaří kráčet dál.

Co plánujeme v roce 2022?

Předně jsme zřídili bezplatnou právní a psychologickou poradnu v našem Centru Života a dále plánujeme naši činnost rozšířit do dalších měst v České republice. Bližší informace se dozvíte na sociálních sítích a webových stránkách nadačního fondu www.nfpavlanovotneho.cz .

(Autor: Ing. Pavel Novotný, předseda správní rady)

Příbuzné články