Kotle na biomasu jsou nejen ekologické, ale i výhodné

Víte, že dřevo není jediným obnovitelných zdrojem, kterým můžete topit doma v kotli? Pelety vyrobené z dřevěných pilin poslouží stejně, ale o poznání snadněji. Navíc s oběma palivy budete mít náklady na vytápění hezky pod kontrolou.

Kotle na biomasu jsou nejen ekologické, ale i výhodné

Kotle na biomasu jsou populární díky výhodám, které mají pro životní prostředí i pro peněženku majitele. Kromě toho nabízí stále víc možností, jak si obsluhu a přikládání paliva zjednodušit. Nejčastěji používaným biopalivem jsou dřevo nebo dřevní pelety, které se vyrábějí z pilin. Jde o obnovitelné zdroje energie s nulovou uhlíkovou stopou a přispívají k udržitelnému stavu ovzduší.

Jednoduchá obsluha a méně přikládání

Kotel na pevná paliva se dobře uplatní při vytápění malých i velkých prostorů – stačí vybrat správný typ a optimální výkon. Navíc slouží i pro ohřev teplé užitkové vody.

Kotle na biomasu jsou nejen ekologické, ale i výhodné

Moderní kotle na pevná paliva obsahují automatické systémy, které minimalizují potřebu přikládání paliva nebo čištění. Jde především o automatický přívod paliva nebo regulaci teploty, kterou ovládá řídicí jednotka.

Pelety: Automatické fungování

Hlavní rozdíl je právě v používání pelet, nebo dřeva. Automatický kotel na pelety umí fungovat téměř samostatně bez asistence člověka. Palivo se dopravuje pomocí podavače ze zásobníku až na rošt hořáku. To vše v přesně dávkovaném množství, aby se dodržela požadovaná teplota. Jediným úkolem, který zůstává na majiteli, je dosypávání zásobníku pelet, což je potřeba obvykle jednou za pět dnů.

Dřevo: Manuální přikládání

Kotle na dřevo automatické doplňování paliva neumožňují. Stále musíte přikládat dřevo ručně, ale jinak se můžete spolehnout na elektroniku. Chytrá řídicí jednotka reguluje chod vytápění a přívod vzduchu. A například kotel od OPOP vám může i poslat zprávu na mobil, že potřebuje novou dávku dřeva.

Kotle na biomasu jsou nejen ekologické, ale i výhodné

Cenově výhodné vytápění

Tuhá paliva bývají první volbou pro ty, kdo si chtějí udržet nízké náklady na vytápění. Zvláště během roku 2022, kdy ceny plynu a elektřiny letěly vzhůru, oceňovali majitelé kotlů na pevná paliva menší nárůst cen za nákup dřeva nebo pelet. Navzdory zvýšení nebyl skok tak dramatický a už po několika měsících začaly ceny zase klesat.

Nakupujte palivo chytře

Dřevo patří dlouhodobě mezi nejlevnější paliva a záleží na vašem výběru, jaký druh stromu a způsob jeho přípravy si objednáte. V cenících se rozlišuje tvrdé a měkké dřevo, délka polen i skládání. Pokud máte vlastní zalesněný prostor nebo možnost kácení například na obecním pozemku, jsou náklady na získání paliva minimální.

Ve srovnání s palivovým dřívím se pelety prodávají dráž, protože jsou rovnou připravené do kotle a mají optimální vlhkost. Nejnižší ceny bývají na jaře, kdy se můžete podle libosti předzásobit. Obvyklá roční spotřeba pelet v rodinném domě s kotlem o výkonu 15 kW je mezi 4 a 5 tunami. (mabys, zdroj: OPOP s.r.o., foto: Shutterstock/OPOP)

Příbuzné články