Darováním krve zachraňujete životy: lékárnice radí, jak se na svůj první odběr připravit

Že je krev životadárná tekutina, která pro naše zdraví hraje zcela zásadní roli, si každoročně připomínáme 14. června v rámci Světového dne dárců krve. Ten poukazuje na to, jak jsou dobrovolní dárci krve klíčovou součástí moderní zdravotní péče a zcela nepostradatelní pro záchranu lidských životů. V současnosti se však potýkáme s celosvětovým nedostatkem krve, kdy spousta zemí hlásí akutní nedostatek zásob krevních skupin. Pokud uvažujete poprvé o návštěvě transfúzního oddělení, přinášíme pár tipů, jak se na své první darování krve připravit.

Dárcem krve se může stát každá zdravá dospělá osoba ve věku od 18 do 65 let s hmotností nad 50 kg. Víte ale, co je potřeba dodržovat těsně před tím, než půjdete krev darovat? „Základním pravidlem je vyvarovat se večer před odběrem tučnému jídlu. Chybu neuděláte zeleninovým salátem, rybou nebo kuřecím vývarem k večeři. Den před návštěvou transfúzního centra zapomeňte také na alkohol, čokoládu a ořechy, které hodnoty krevního rozboru nepříznivě ovlivňují,“ radí pravidelný dárce Martin Janík, který v Nemocnici AGEL Nový Jičín daroval krev již 24krát, a pokračuje:Pamatujte ale, že na odběry byste nikdy neměli chodit hladoví. Ráno proto zvolte lehkou a stravitelnou variantu snídaně v podobě bílého pečiva s medem, piškotů, ovoce nebo kukuřičných lupínků. Lehká snídaně totiž nezkresluje hodnoty cholesterolu a cukru v krvi. Nezapomínejte také na dostatečný příjem tekutin. Před odběrem vypijte alespoň 250 ml nejlépe čisté vody nebo neslazeného čaje. Vyhněte se naopak kávě, mléku a silnému čaji.“

Pokud jste stejně jako Martin sportovec tělem i duší, oželte alespoň den před darováním krve veškeré fyzicky náročné činnosti a sportovní aktivity, aby lékař mohl získat co nejpřesnější výsledky krevního rozboru. Pozor si dejte také na zvýšenou fyzickou námahu těsně před příchodem do ordinace. Pokud jste ve spěchu například dobíhali autobus, sedněte si na chvíli v čekárně, vydýchejte se a počkejte, než se vaše tepová frekvence vrátí zase do normálu.

Další doporučení přidává vedoucí Lékárny AGEL v Novém Jičíně Mgr. Kateřina Masníková: „Darování krve má svá jasně daná pravidla. Tím hlavním je, že dárce musí být zcela zdravý. Nelze darovat krev, pokud užíváte léky, ale ani 1-2 týdny po vyléčení podle typu medikace. Dárci, kteří berou léky například na vysoký krevní tlak nebo trpí onemocněním štítné žlázy, mohou na základě posouzení lékaře krev darovat i v průběhu léčby, naopak lidé s oparem na rtu musí počkat, až strup úplně zmizí,“ zmiňuje některá zdravotní omezení Mgr. Kateřina Masníková a pokračuje: „Pokud se chystáte darovat krev, v den odběru určitě vynechte svou pravidelnou ranní cigaretu. Působením nikotinu se totiž zvyšuje tvorba žaludečních šťáv, stoupá hladina cholesterolu a roste hladina stresového hormonu kortizolu, což nepříznivě ovlivňuje celkový výsledek vašeho krevního rozboru.“

Protože je nyní období dovolených, je také dobré vědět, že po navštívení cizích zemí nelze darovat krev dříve než 1-6 měsíců po návratu, týká se to především zámořských destinací, ale také mnoha zemí Evropy.

Po darování krve je důležité nezapomínat také na následnou péči o tělo. Po zbytek dne si naordinujte klidový režim a doplňte potřebné vitaminy, které pomůžou s obnovou krve nebo přírodní cestou bylinkami. Například užíváním tamaryšku stimulujete tvorbu červených krvinek a posílíte obnovu krevních destiček. Vinná réva vám zase pomůže udržet správný poměr bílých krvinek a společně s kopřivou jsou vhodné při léčbě chudokrevnosti. Za zmínku rozhodně stojí i bylinka zvaná dangšen neboli „ženšen chudých“, která ovlivňuje množství červených i bílých krvinek a příznivě působí na krvetvorbu. S rychlejší obnovou krve vám mohou pomoci také vitaminy a minerály, zejména pak vitamin B6, B12, kyselina listová a železo,“ radí vedoucí lékárny.

Pro mnohé je jakékoliv setkání s jehlou považováno za zážitek, kterému se raději vyhnou. Co motivuje Martina Janík k opakovaným návštěvám transfúzní stanice? „Jelikož pracuji v novojičínské nemocnici, mám trochu představu k čemu a kolik krve je denně u nás potřeba a nejsou to malá čísla. Pokud mi to tedy zdravotní stav dovoluje, rád pomůžu alespoň svou kapkou krve. Navíc při každém odběru získám aktuální přehled o svém zdraví, takže mohu i své případné zdravotní potíže řešit včas.“

Pokud jste se rozhodli, že se také stanete dárcem krve, máme pro vás jednu dobrou radu na závěr – komunikujte se zdravotnickým personálem v odběrovém místě. Pokud vám odběry krve nedělají dobře, točí se vám při nich hlava nebo omdléváte, určitě o tom informujte personál, stejně jako v případě, že trpíte alergií na dezinfekční prostředky. Jako dárce jste také povinni informovat lékaře o tom, zda užíváte nějaké léky nebo máte jakékoliv zdravotní potíže, které by mohly ovlivnit vaši způsobilost darovat krev.

(Zdroj: TZ Lékárna Agel) 

Příbuzné články