Sezóna klíšťat opět udeřila: Víte, jak se těchto parazitů bezpečně zbavit?

Teplé počasí hraje do karet zejména klíšťatům, která jsou v tomto období každoročně přemnožená. Před jejich aktivitou, která v těchto dnech dosahuje čtvrtého stupně z pěti, varuje dokonce Český hydrometeorologický ústav. S vyšším výskytem klíšťat totiž roste riziko nákazy nebezpečnými nemocemi, jako je klíšťová encefalitida nebo lymská borelióza.

Ačkoliv nejaktivnější jsou klíšťata v jarním období od března do června, i v letním období je třeba býti na pozoru. Předpovědi a varování Českého hydrometeorologického ústavu1 totiž ukazují, že jejich aktivita je stále vysoká. Druhá vlna pak přichází na podzim a trvá až do příchodu prvních přízemních mrazíků.

Jak se před klíšťaty účinně chránit?

Při pobytu venku je doporučeno vyhýbat se procházkám ve vysoké trávě a v listnatých či smíšených lesích, je vhodné používat repelenty k tomu určené a nezapomínat ani na ochranu svých čtyřnohých miláčků. Ty je vhodné chránit speciálními přípravky, jako jsou pipeta, obojek nebo tablety proti klíšťatům, které vám doporučí přímo veterinář.

Pokud si z procházky přece jen přinesete domů nezvaného hosta, farmaceutická asistentka Lékárny AGEL Zuzana Trykarová přináší pár tipů, jak ho správně, a především bezpečně odstranit. „Než začnete klíště vytahovat, umyjte si ruce, a pokud na nich máte nějaké čerstvé oděrky, dejte si pozor, abyste si do nich při odstraňování klíštěte nezanesli infekci,“ radí Zuzana Trykarová z Lékárny AGEL Ostrava a pokračuje: „Pro vytáhnutí klíštěte si připravte dezinfekci, pinzetu, případně vatovou tyčinku. Místo přisátí vydezinfikujte nebo přisáté klíště potřete gelem pro jeho rychlé znehybnění a usmrcení. Následně začněte pinzetou klíště pomalu a opatrně ze strany na stranu vyviklávat. Klíště se nedoporučuje vytahovat otáčivým pohybem, zvyšuje se tím riziko jeho přetržení.“

Po odstranění je nutné místo po klíštěti vydezinfikovat a sledovat, zda se ranka nezanítí nebo zda se kolem ní v průběhu několika dní nevytvoří červený kruh, který může znamenat začátek vážnější infekce. „Vytáhnuté klíště ihned zlikvidujte, ideálně ho spláchněte do záchodu nebo spalte,“ dodává Trykarová.

I přes dodržení všech zásad mohou ve výjimečných případech zůstat v ráně po klíštěti jeho kusadla. „Nemusíte se bát, naše tělo si s nimi poradí samo, stejně jako třeba s třískou. Nikdy kusadla nevytahujte ven jehlou, do poraněné kůže by se mohla dostat infekce. Stejně tak se vytaženého klíštěte nikdy nedotýkejte holýma rukama, nesnažte se ho rozmáčknout mezi prsty nebo nehtem, mohlo by dojít k přenosu infekce,“ uzavírá farmaceutická asistentka Lékárny AGEL Zuzana Trykarová.

https://info.chmi.cz/bio/mapy.php?type=kliste

(Zdroj: Lékárna Agel)

Příbuzné články