Palivové dřevo - topivo staré jako lidstvo samo

Spolehlivý zdroj tepla a pohodlí v mnoha domácnostech po celém světě, to je palivové dřevo. Navzdory nástupu moderních vytápěcích systémů jako jsou automatické kotle nebo kamna, zůstává kouzlo topení polínky nedotčené. Více o výhodách, prodeji nebo těžbě palivového dřeva se dozvíte v tomto článku.

Těžba palivového dříví

Těžba dřeva začíná mnohem dřív, než se vůbec dostanete do lesa. Musí být totiž provedená způsobem, který minimalizuje dopady na ekosystémy. To znamená, že je potřeba naplánovat, které stromy budou pokáceny, a získat potřebná povolení od příslušných orgánů. Následuje proces kácení. To vyžaduje speciální dovednosti a zařízení, jako je motorová pila, ruční pila, lanovka, aj. Bezpečnost je v tomto kroku zásadní, protože kácení stromů může být nebezpečné.

Následné zpracování dřeva zahrnuje odstranění větví a kůry ze stromu a rozřezání kmenu na menší kusy. Tyto špalky jsou pak rozřezané na menší kousky, které jsou vhodné pro použití jako palivové dřevo. To musí být před použitím jako topivo vysušeno

Palivové dřevo - topivo staré jako lidstvo samo

Jakmile je dřevo na topení vysušené, mělo by být skladované na suchém místě, kde je chráněné před deštěm a sněhem. Distribuce dřeva může zahrnovat prodej přímo spotřebitelům nebo distribuci prostřednictvím maloobchodních prodejen nebo dodavatelů paliva. Prodávat lze také dřevo z průběžné těžby, tedy mokré. Cena bývá většinou nižší než 

je tomu u suchého dřeva. Nejpohodnější je objednat si štípané dříví vhodných rozměrů na paletách. Vyhnete se tak zdlouhavému vyskládávání.

Správná těžba a využití dřeva přispívá k udržitelnosti lesů a může hrát roli v boji proti klimatickým změnám. Správná péče o lesy znamená, že budou pokračovat v poskytování svých mnoha výhod pro naše děti.

Trh s palivovým dřevem

Prodej palivového dřeva je významný po celém světě. Často funguje spolu s lesnickým sektorem. Cena palivového dřeva je primárně určená typem dřeva a ovlivněna místem trhu a také ročním obdobím. Jelikož poptávka obvykle stoupá během chladnějších měsíců, ceny často rostou souběžně. Je téměř pravidlem, že majitelé domů si mimo sezónu nakoupí palivové dřevo do zásoby, aby ušetřili na nákladech.

V České republice probíhá prodej palivového dřeva většinou po kubických metrech. V poslední době byl zaznamenán zvýšený zájem o dřevo jako palivo. Tento zvýšený zájem je reakcí na rostoucí ceny energií, kdy lidé v České republice začali nakupovat více suchého palivového dřeva a uhlí. Ačkoli i ceny těchto komodit rostou, jsou stále výrazně nižší než ceny elektřiny a plynu​.

Výhody palivového dřeva

Jeho primární funkcí je poskytování tepla. Palivové dřevo, zejména tvrdé dřeviny jako dub nebo javor, nabízí vysokou výhřevnost a dlouhé doby hoření. To z něj činí vynikající volbu pro topení v domácnostech během chladných zimních měsíců. Výhody dřeva však sahají daleko za vytápění.

Dřevo je obnovitelný zdroj, a proto, pokud je získávané odpovědně, je možné ho udržitelně spravovat. Těžba dřeva z dobře spravovaných lesů může přispět k zdravějším ekosystémům tím, že podporuje růst a diverzitu. Navíc nejste otroky elektrického vytápění. Mít zásobu dřeva může poskytnout pocit bezpečí a nezávislosti, zejména v oblastech náchylných k výpadkům proudu během zimy.

Přidaná hodnota je i útulná atmosféra vytvářená hořícím dřevem. Teplé světlo, praskající zvuky a vůně hořícího dřeva vykouzlí útulné a lákavé klima. Pro mladší ročníky může být proces sekání, skládání a nošení dřeva skvělou formou fyzického cvičení.

Kde koupíte kvalitní palivové dřevo?

Ušetřit čas je v dnešní době klíčové. Investice do kvalitního, tvrdého a již vysušeného dřeva, které je připraveno k okamžitému použití v krbu, je velmi prospěšná. V eshopu Optimtop.cz je k dispozici rozsáhlý sortiment palivového dřeva. Můžete si vybrat mezi dřevem skládaným nebo sypaným na paletě. To vše bude pohodlně doručeno až k vám domů bez jakýchkoliv dodatečných nákladů na dopravu po celé České republice. Užívejte si pohodlí a jednoduchost nákupu z vašeho domova. (zdroj: Kateřina Špunda, foto: Freepik)

Příbuzné články