Dětský psycholog: Kdy jej vyhledat, jaké jsou možnosti, a jak to u něj probíhá?

Rodičovství je jedním z nejvýznamnějších a zároveň nejnáročnějších úkolů, kterým v životě čelíme. Každé dítě se vyvíjí podle svého jedinečného tempa, v průběhu se však mohou objevit situace, kdy je potřeba zvážit návštěvu odborníka, dětského psychologa. Mnoho rodičů se ptá, kdy je ten správný čas řešit signály, které by mohly naznačovat nějakou poruchu, opoždění ve vývoji apod. Další otázkou je, co vše dětský psycholog řeší, čím se vlastně zabývá, s čím může pomoci a co je naopak mimo jeho odbornost. A v neposlední řadě jsou zde otazníky vznášející se nad průběhem samotné konzultace s dítětem.

„Rozhodnout se pro konzultaci s dětským psychologem může být důležitým krokem na cestě k tomu, aby vaše dítě mohlo prosperovat a rozvíjet se na nejlepší verzi sebe sama.“

 S čím vám dokáže pomoci dětský psycholog?

Dětský psycholog pracuje s dětmi, jejich rodiči a rodinami, aby zajistil, že děti budou mít možnost růst a rozvíjet se ve zdravém a podpůrném prostředí. Jeho cílem je poskytnout dětem individuálně přizpůsobenou péči a podporu, v souladu s jejich potřebami a vývojovými etapami.

Psycholog může pomoci dětem zvládat různé emocionální a psychické problémy, jako jsou deprese, úzkosti, strach, vzteky a další. Pomůže dětem lépe porozumět jejich emocím a naučí je, jak s nimi pracovat. Zaměřuje se na problémy v chování dětí (agrese, neposlušnost…). Spolupracuje s dětmi a rodiči při různých problémech ve škole, ať už jsou to problémy s učením, pozorností, čtením, psaním, nebo např. šikanou a vztahy v kolektivu. Dětský psycholog může diagnostikovat různé vývojové poruchy, jako je ADHD, autismus aj.

Kromě práce s dětmi, se dětský psycholog zaměřuje také na problémy v rodině. Může se jednat o různé konflikty, vztahy se sourozenci, pomáhá dětem zvládnout rozvod rodičů, nebo vyrovnat se s traumaty, či krizovými situacemi. 

Kdy vyhledat pomoc psychologa? 

Častou otázkou rodičů je, v jakém věku je vhodné s dítětem psychologa navštívit. Věk dítěte zde opravdu nehraje roli (ačkoli mnoho dětských lékařů doporučuje návštěvu psychologa až po 3 letech). I ty nejmenší děti totiž mohou trápit různé problémy, které s ohledem na svůj věk nedokáží vyjádřit slovy, a tak somatizují. Může se to projevit různě, od bolestí bříška, častých nemocí bez příčiny, nechutenstvím, zácpou, nebo nočním pomočováním. Školkové děti mohou mít často problém se začleněním se do kolektivu a odloučením od rodiče. U školních dětí jsou časté výukové obtíže, šikana ve třídě, v poslední době došlo k nárůstu dětských depresí, sebepoškozování a závislostí. 

Obecně platí, že je vhodné vyhledat psychologa vždy, když zaznamenáte výraznou změnu v chování nebo emočním prožívání dítěte a vaše vysvětlování a snaha o zvládnutí problému nepomáhá. 

Jak probíhá konzultace s dítětem?  

 Na začátku je potřeba zdůraznit, že při konzultaci s psychologem se neděje nic hrůzostrašného. Hlavním cílem psychologa je dítěti co nejvíce pomoci. U mladších dětí probíhá konzultace s využitím hry, protože dítě tak dokáže lépe vyjádřit své pocity a potřeby. Hrou děti zvládnou vyjádřit své emoce a obavy. Psycholog má k dispozici různé hračky, které mu pomáhají se uvolnit a poskytují dítěti prostředek pro sebevyjádření. U starších dětí to probíhá trochu odlišně. Psycholog si s dítětem více povídá, rozebírají různá témata, děti vytvářejí příběhy. Někdy může konzultace proběhnout v naprostém tichu. Dítě si může kreslit, nebo chce jen mlčet a být v přítomnosti někoho, kdo mu vytváří bezpečné prostředí. 

Pro první konzultaci je většinou potřeba účast rodiče. Někteří psychologové mohou také požadovat nejprve kontakt se samotnými rodiči před tím, než začnou s dítětem pracovat. Proč? Jednoduše proto, že se psycholog potřebuje co nejpodrobněji seznámit s celou situací, s pohledem a přístupem rodičů, s anamnézou dítěte, s rodinným klimatem apod. Pohled dospělého pak pomáhá vytvořit si ucelenou představu o problémech dítěte, příčinách a možnostech, jak situaci vyřešit. Myslete na to, že začátky nejsou jednoduché a vše může být dlouhým procesem. Nemějte přehnaná očekávání, že během první konzultace psycholog problémy dítěte vyřeší. Chce to trpělivost.

Jak objednat dítě na konzultaci? 

Nejprve si vyberte vhodného psychologa, udělejte si průzkum možností, které máte, co který psycholog nabízí. Důležité je si ujasnit, co očekáváte a požadujete, jakou specializaci hledáte. Doporučení najdete na internetu, u dětské lékařky, nebo od známých. Jakmile si vyberete psychologa, nečekejte s objednáním, a co nejdříve si domluvte termín konzultace. Objednat se můžete e-mailem, telefonicky, nebo v případě kamenných poraden také osobně. Pokud hledáte okamžitou pomoc bez dlouhých čekacích lhůt, využijte online konzultaci s dětským psychologem v poradně MOJRA. Online konzultace je diskrétní, anonymní a můžete ji absolvovat z pohodlí vašeho domova. Jde o naprosto stejnou konzultaci, jako je ta v kamenné ordinaci psychologa. Postupy, terapie i přístup psychologa jsou stejné, se kterými byste se setkali při kontaktu tváří v tvář. Jediné, co na dálku nelze provést, jsou psychotesty.  

Je důležité si uvědomit, že neexistuje žádný "správný" nebo "špatný" důvod, proč vyhledat dětského psychologa. Každá rodina a každé dítě jsou jedinečné, a někdy je profesionální pomoc prostě nezbytná. Dětský psycholog může pomoci dětem zvládat emocionální výzvy, učit je důležitým dovednostem a poskytovat podporu v obtížných situacích.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

(sd, Zdroj: Mojra.cz) 

Příbuzné články