Zánět močových cest je v lékárně v chladných měsících často skloňovaným tématem. Jak ho efektivně léčit a umět mu předejít?

Ve většině případů postihuje zánět močových cest ženy. Děje se tak z důvodu anatomické stavby močového ústrojí, protože bakterie mají k močovým cestám a měchýři z okolního prostředí kratší cestu, čímž je riziko infekce podstatně vyšší. Jak se tedy poprat s akutním zánětem močových cest a předejít chronickému zánětu, radí lékárnice Mgr. Karolina Kurowska z Lékárny AGEL.

Nepříjemné pálení či řezání při močení, pocit neúplného vyprázdnění při častém nutkání chodit na toaletu, bolesti v podbřišku, zapáchající zakalená moč zbarvená krví a někdy i zvýšená teplota. To jsou typické příznaky chronického zánětu močového měchýře, který nejčastěji postihuje právě ženy. U mužů se pak ve vzácných případech vlivem vyššího věku a zvětšené prostaty objevuje akutní zánět prostaty, doprovázený obtížemi s močením, zvýšenou teplotou nebo zimnicí“, uvádí nejčastější projevy infekce farmaceutka Kurowska.

Jak tyto bolestivé potíže řešit, abyste se jich co nejdříve zbavili? „Při domácí léčbě doporučuji zvýšit dávku vitaminu C, který okyseluje moč, být v teple a zvýšit příjem neslazených tekutin, zejména urologických a bylinných směsí. Léčbu je vhodné podpořit přípravky s výtažky z brusinek, tinkturou z lichořeřišnice nebo z medvědího česneku, které na močové cesty působí blahodárně“, doporučuje farmaceutka Kurowska z třinecké Lékárny AGEL.

Při zhoršení potíží návštěvu lékaře v žádném případě neodkládejte, protože se infekce už pravděpodobně naplno rozjela. Lékař vám předepíše potřebná antibiotika a klidový režim. Zánět je nejčastěji bakteriálního původu, proto by vám antibiotika měla zabrat už do 3 dnů. „Myslete na to, že je opravdu důležité léky dobrat, aby se infekce doléčila a nevrátila se zpět. Léčbu antibiotiky byste měli doplnit užíváním vhodných probiotik pro správnou obnovu střevní mikroflóry,“ upozorňuje magistra.

Jak akutnímu zánětu močových cest předcházet, aby se nevyvinul v chronický zánět, který ohrožuje ledviny a je pro nás velmi nebezpečný? „Stačí dodržovat pár základních pravidel“, tvrdí lékárnice a pokračuje: „Zcela zásadním pravidlem je dbát na pravidelnou a pečlivou hygienu, zejména v intimních partiích. Ženy by měly nosit kvalitní bavlněné spodní prádlo, volit raději sprchu místo koupele, pravidelně měnit ručníky, po každém pohlavním styku se ihned vymočit a až poté osprchovat a na intimní hygienu nepoužívat parfémovaná mýdla, která by mohla narušit přirozené pH pokožky.

Urologickým potížím lze předcházet také pitím dostatečného množství tekutin, zejména teplých neslazených nápojů a čisté vody, zbytečným nezadržováním močení a po stolici otíráním správným směrem zepředu dozadu. Dbejte také na teplé oblékání, nesedejte si na studené povrchy a sem tam si dopřejte bylinné či urologické čaje a doplňky stravy. „Nejlepší jsou ty s obsahem brusinek, přesličky rolní nebo zlatobýlu, které zdraví močových cest ještě podpoří. Nepříjemnému zánětu předejdete také zkrácením pobytu v mokrých plavkách nebo promočených botách,“ uzavírá magistra Kurowska.

Lékárna AGEL doporučuje: https://agmed.agel.cz/produkty/caje/urologicky-caj.html

(Zdroj: TZ, Skupina Agel)

Příbuzné články