3.díl/Rehabky pro tlapky: Pes s ortopedickými potížemi

Z předchozích dílů našeho seriálu už víme, kdo stojí za projektem Rehabky pro tlapky, komu pomáhá. Víme taky, jak Vendy pracuje s pejsky, kteří mají problémy s páteří, a dnes nám řekne něco o ortopedickém pacientovi. Komu unikly předchozí díly, najdete je zde:

1.díl/Představujeme Rehabky pro tlapky

2.díl/ Rehabky pro tlapky: Jak pomoci psovi, který má problémy s páteří?

Ortopedie a její diagnózy u psích pacientů?

Ortopedie se zabývá prevencí a léčbou onemocnění pohybového aparátu.Patří zde např. onemocnění jako je dysplazie kloubů (vrozené postižení kloubů, nejčastěji v oblasti kyčelních a loketních kloubů), degenerativních onemocnění jako je třeba artróza, osteochondróza, artritida nebo spondylartróza.

Jak se to u psů projevuje?

Každé onemocnění má své specifické příznaky, obecně  můžete pozorovat zvýšenou bolestivost v oblasti postiženého kloubu, kulhání, napadání na končetinu, nebo nechuť k pohybu. Také může docházet k otokům či vzniku zánětu, v tomto případě doporučuji objednat pejska na ortopedické vyšetření.

U psů dochází velmi často k poranění předního zkříženého vazu v kolenním kloubu, dojde k narušení jeho biomechaniky. Jde o to, že končetina neplní svoji funkci a dochází k přetěžování jiných oblastí na těle psa. Může dojít ke vzniku svalové nerovnováhy a také k přetěžování zdravé končetiny, protože se pes při chůzi snaží odlehčovat končetinu, se kterou má potíž.

Jak s těmito psy pracuješ?

Spolupracuji s veterinárními lékaři, se kterými stanovíme postup rehabilitace před nebo po ortopedické léčbě či operaci. Velmi důležitá jsou preventivní opatření (polohování končetiny, zmírnění otoku, zabránění vzniku zánětu, snížení bolesti, dodržování klidového režimu). V průběhu cvičení dochází k úpravě zátěže a její intenzity dle pokynů lékaře.

Co pejskům pomáhá?

Po operaci je vhodné dodržet zhruba 4-6 týdnů klidového režimu, tato doba se odvíjí od náročnosti zákroku nebo úrazu. Ve fázi, když je pes po operaci nebo úrazu, mám velmi dobrou zkušenost s použitím magnetoterapie, která výrazně ovlivňuje proces hojení tkání. K ošetření tkání používám různé techniky, pasivní a aktivní cvičení zaměřené na optimální hybnost v kloubu a znovunabytí svalové hmoty postižené končetiny. Zaměřujeme se na celkové zlepšení koordinace a snažíme se o návrat k běžným denním aktivitám, sportovním činnostem, které pes provozoval před úrazem nebo před operací. 

Klidový režim a jeho význam

Klidový režim je jedna z nejdůležitějších fází rekonvalescence psa. Je potřeba omezit možnost jeho pohybu. Ideální je ho umístit do omezeného prostoru třeba metr na metr (záleží na velikosti psa), např. do ohrádky po dítěti. Je důležité preventivně zabránit dalším zraněním a pádům (skok ze sedačky/postele, pád ze schodů). Pes přirozeně touží být součástí své smečky a chce se rychle zapojit zpět do společných aktivit. Pro ochranu jeho zdraví mu v tom v této fázi musíme zabránit, a udržet ho, co nejvíc v klidu. Klid je důležitý pro regeneraci poškozené tkáně. V případě, že toto nedodržíme, dojde k celkovému zpomalení procesu rekonvalescence.

Za Rehabky pro tlapky Vendy Szlaurová

Více info najdete na našem webu Rehabky pro tlapky nebo na facebooku: Rehabky pro tlapky.

Příbuzné články