Ve Frýdku – Místku budou pod stromečkem znít také písničky slavných The Beatles

Frýdecko-místecké Adventní městečko otevře své brány v neděli 3. prosince 2023. V odpoledních hodinách se pak návštěvníci mohou těšit na slavnostní rozsvícení Vánočního stromu. Až do soboty 23. prosince pak budou na náměstí otevřeny adventní trhy a předvánoční čas bude zpříjemňován každodenním kulturním programem na pódiu. Představí se třeba kapela Buty nebo výborná slovenská kapela hrající hity slavných The Beatles - The Backwards. A zajímavý předvánoční program se bude konat ve Frýdku - Místku i mimo náměstí.

Rozsvěcování Vánočního stromu
V neděli 3. 12. v 16 hodin se na náměstí Svobody otevře pódium a Adventní městečko. Prodejní stánky nabídnou tradiční horké nápoje, drobné občerstvení, vánoční ozdoby, dárkové předměty a produkty ruční výroby. „Nedělní odpoledne na náměstí začne vystoupením Souboru lidových písní a tanců Ostravica. Po jeho skončení následuje slavnostní rozsvícení Vánočního stromu s úvodním slovem primátora města, který současně zahájí celé Adventní městečko,“ říká za produkci Kultura F≈M Linda Hartenbergerová. „Děti v den rozsvěcování mohou psát první vzkazy Ježíškovi. Připraveny jsou pro ně adventní výtvarné dílny, chybět nebudou andělé, zvířátka v ohrádce a kolotoč“ doplňuje k doprovodnému programu pro děti Linda Hartenbergerová.

Adventní městečko
Vánoční atmosféru Adventního městečka si budeme vychutnávat až do soboty 23. 12. Na náměstí Svobody vystoupí v programu folklorní soubory, sbory a sborečky, ZUŠ, cimbálové muziky a řada regionálních i místních kapel a interpretů. „Koncertovat uslyšíme například kapelu Buty, Markétu Konvičkovou s kapelou, swingmana Zbyňka Ternera s kapelou, Acustrio Václava Fajfra, folkovou zpěvačku Lucii Redlovou z Valašského Meziříčí, místní legendární kapelu Akuma, Šuba Duba Band, Bublifunk, skvělou coverovou kapelu Everyday Friday, vynikajícího harmonikáře Vildu Roubíčka, výbornou slovenskou kapelu hrající hity slavných The Beatles - The Backwards a mnoho dalších,“ upřesňuje Linda Hartenbergerová.
O víkendech budou probíhat vánočně laděné divadelní představení a další doprovodný dětský program. V den mikulášské nadílky a první tři prosincové víkendy budou na náměstí Svobody výtvarné dílničky SVČ Klíč. Kovářská školka ve vybraných dnech nabídne zájemcům nejen z řad dětí možnost vyzkoušet svou zručnost a vyrobit si svůj vlastní výrobek. 20. 12. proběhne vyhlášení vítězů soutěže o nejlepší vánočku.

Koncerty s vánoční tematikou a další program mimo náměstí
Adventní čas ve městě zpříjemní také další program v našich sálech a na vybraných místech ve městě. V kostele svatého Jakuba proběhnou dva adventní koncerty Základní umělecké školy duchovní hudby Frýdek-Místek (6. 12., 13. 12.). V Nové scéně Vlast se uskuteční vánočně laděný koncert Tomáše Kočka & Orchestru (7. 12.), představení Divadla v Řeznické S prezidentem v divočině (8. 12.) a představení Divadla Bolka Polívky Fichtl (10. 12.). V Národním domě se koná Předvánoční absolventská tančírna (15. 12.) a v Kině Petra Bezruče dva koncerty Jaromíra Nohavici (20. 12. 17.00, 19.30 – Vánoční koncerty). Kostel sv. Jana a Pavla v Místku rozezní tradiční Česká mše vánoční (21. 12.). Se svátky se pojí také speciální projekce v Kině Vlast určené divákům každého věku. V Sadech Bedřicha Smetany bude až do konce roku ke zhlédnutí Stromový betlém s tradičními motivy Vánoc.

Oblíbený Stromový betlém výtvarníka Oldřicha Moryse v altánku v Sadech Bedřicha Smetany bude k vidění od 3. 12. 2023 do 7. 1. 2024.

Detailní program Adventního městečka, vánočních akcí Kultura F≈M a dalších subjektů z Frýdku-Místku a okolí najdete v kalendáři na www.kulturafm.cz. Podrobnosti pak také zde.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: facebook.com/MestoFrydekMistek)

Příbuzné články