Slezskoostravský hrad provoní vánoční atmosféra

V sobotu 9. prosince 2023 se na Slezskoostravském hradě uskuteční tradiční vánoční jarmark s doprovodným programem. Návštěvníci si připomenou některé zvyky a tradice, ochutnají pečené kaštany, zakoupí poslední dárečky pod stromeček a děti napíší dopis Ježíškovi. Chybět nebude ani betlém a zvířátka a program v podobě divadélka nebo hudby.

Hradní brány se v sobotu 9. prosince otevřou v 10 hodin. Program zahájí purkrabí a na pódiu na nádvoří se v průběhu dne až do 16. hodiny vystřídají divadelní a hudební představení. Nádvoří provoní stánky s medovinou, punč a jiné horké nápoje, sýrové speciality, uzeniny i sladké dobroty. Co čeká návštěvníky v příštím roce, mohou zjistit pomocí lití olova, děti si o dárečky mohou napsat v Ježíškově poště. Na nádvoří nebude chybět ani betlém a ohrada se zvířátky.

Ve velkém sále zakoupí návštěvníci spoustu vánočních dekorací, i drobné dárečky pod stromeček, například v podobě šperků či svící. Svou vlastní svíčku si mohou vyrobit v medové dílničce. Tvůrčím dílničkám, hlavně pro děti, pak bude patřit malý sál, kde bude možné vyzkoušet zdobení perníčků, sádrových reliéfů nebo malování s vánoční tematikou.

Dřevěné dílničky najdou návštěvníci na terase hradního paláce. Zároveň zde bude své řemeslo předvádět kovář. V hradní věži je k vidění výstava Lyžníci a jasánky, přibližující historii beskydských chat, lyžování a horských expedic. Na památku si návštěvníci mohou odnést stylovou fotku z fotokoutku.

Již tradičně zdobí hradní galerii výstava betlémů, která byla zahájena 30. listopadu. Vánoční atmosféru navodí betlémy české a polské - ty polské se odlišují svou výraznou barevností i druhem staveb. Unikátní je betlém z roku 1934 zapůjčený z Jesenického muzea. Je složen ze 600 kusů a vyřezáván byl ručně z tvrdého papíru. Zajímavý je rovněž betlém výtvarnice Terezy Komárkové. Tu mohou návštěvníci znát jako autorku postavičky Kukyho z filmu Kuky se vrací. Její betlém je ručně vyřezávaný a ústřední svatou trojici doplňuje 365 dřevěných oveček. V galerii je otevřen bar s teplými nápoji a drobným občerstvením a k dispozici je dětský koutek. Samotná výstava betlémů potrvá do 7. ledna 2024. 

Vstupenky jsou ve zvýhodněném předprodeji k dispozici online a na pobočkách OSTRAVAINFO!!! a Info Jih.

Více informací o akci najdete v plánu akcí na webu Slezskoostravského hradu a ve facebookové události.

(sd, Zdroj: TZ Černá louka s.r.o.)

Příbuzné články