Podzimní línání srsti

Pokud nechováte bezsrsté nebo nelínající plemeno, určitě tohle období znáte. Přichází pravidelně na jaře a na podzim. A chlupy jsou zkrátka všude. I když mnozí majitelé  tvrdí, že jejich mazlíček líná v podstatě pořád, přece jen v některých obdobích je množství vypadaných chlupů enormní. Jak proti tomu bojovat? 

V první řadě je dobré podotknout, že když si domů pořídíte chlupatého mazlíčka, můžete na dokonalý domov bez chloupku zapomenout. S línáním musíte tak nějak počítat. Množství chlupů, které najdete na podlaze nebo na pohovce, však záleží také na tom, jakou péči svému chlupáčovi věnujete.

Aby srst vaší kočičky nebo pejska nebyla úplně všude, je důležité ji pravidelně vyčesávat. Tím se může línání výrazně zredukovat. Protože čím více chlupů vyčešete, tím méně jich zůstane tam, kde nechcete. Záleží samozřejmě také na tom, jestli máte dlouhosrstého zlatého retrívra, nebo krátkosrstého jezevčíka. Každý typ srsti se totiž vyčesává jinak. Na krátké chlupy stačí vyčesávací rukavice a na dlouhé se používá kartáč. O výběru vhodného kartáče nebo hřebenu se poraďte s chovatelem. 

Jaro a podzim

Obvykle nejvíce chlupů po zvířecích miláčcích najdete na vašem gauči nebo koberci na jaře a na podzim. Zvířata se línáním vždy připravovala na střídání ročních období a venkovních teplot. Proto psi a kočky, kteří žijí v bytě, línají v podstatě celý rok. Pravidelné kartáčování ale dokáže vaše mazlíčky odumřelých chlupů zbavit, a navíc se jim tím namasíruje a prokrví pokožka. Kartáč roztírá i kožní maz, což prospívá přirozenému zdraví srsti a její vypadávání se výrazně omezí.

Jak se chlupů zbavit?

Nezbytností jsou kartáče na vyčesávání a také takzvané odchlupovací válečky, abyste nechodili ven v oblečení obaleném chlupy. Dobrý je i improvizovaný trik s izolepou, na kterou se chlupy nalepí místo válečku. Doporučuje se pořídit si také dobrý vysavač se speciální násadkou na vysávaní zvířecích chlupů. I sušička spolehlivě zbaví vaše prádlo chlupů. Kdo ji nemá, může zkusit trik s obyčejnou houbičkou na nádobí, která se přidá do bubnu pračky. Chlupy se na ni nabalí podobně jako na natáčky se suchým zipem.

Kvalitní krmivo je základ

Podle srsti se dá poznat i celkový zdravotní stav mazlíčků. Krásná zdravá, hustá a lesklá srst souvisí totiž s kvalitním krmivem. To by mělo obsahovat především omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, dostatek bílkovin i vitamínů. Přidat můžete vašemu mazlíčkovi buď lososový olej nebo vybrat granule, které mají složení určené přímo pro udržení zdravé srsti. Doplnit chybějící vitamíny vašim mazlíčkům můžete i podáním doplňků stravy, které jsou určené k podpoře kvalitní srsti a kůže.  

Ale asi každý majitel zvířecího mazlíčka potvrdí, že boj s chlupy za tu zvířecí lásku stojí. Je totiž určitě důležitější než perfektně uklizený byt.

(sd, Foto: Pexels.com)

Příbuzné články