Nové obrázky plánovaného ostravského mrakodrapu jsou tady!

Další vizualizace plánovaného mrakodrapu OSTRAVA TOWER!!! jsou dostupné na stránkách architektonického ateliéru, který návrh zpracovává. Podívejte se, jak to možná jednou v centru Ostravy bude také vypadat.

Připomeňme, že za návrhem mrakodrapu stojí architektonický ateliér Chybik+Kristof Architects & Urban Designers. Na vrcholu se počítá s veřejně přístupnou vyhlídkou i restaurací, mají v něm být komerční i zábavní prostory, kanceláře, hotel, kongresové sály i byty či wellness zázemí. Objekt má být vysoký 235 metrů a měl by mít 56 pater. Budova má stát na pozemku podél ulice 28. října v blízkosti obchodního komplexu Nová Karolina, který je přezdíván Slza. Pozemek loni koupila ostravská firma RT Torax, jež na něm chce mrakodrap vybudovat. Město už při prodeji pozemku avizovalo, že na něm chce nový výškový objekt.

Na těchto stránkách jsme vás již informovali, že stavbu mrakodrapu Národní památkový ústav nepodpořil, jelikož podle odborného stanoviska neodpovídá měřítku historické zástavby v památkově chráněném území, výrazně zasahuje do panoramatu města a porušuje podmínky ochrany městské památkové zóny. Naopak vedení města Ostravy se stavbou i nadále počítá.

Na stránkách studia se nyní píše také to, že „cílem projektu je znovu propojit a aktivizovat veřejný prostor s jeho okolím“ a že se v plánované budově střídají úrovně veřejně přístupných funkcí a soukromého zázemí, zatímco nejvyšší patra jsou využita pro veřejnou střechu s 360stupňovým výhledem. „Tvar budovy je inspirován jejím kontextem reagujícím na výhledy na město a krajinu: spodní část se vztahuje k veřejnému prostoru a městské struktuře, zatímco horní se posouvá a stává se majákem promlouvajícím k centru města.“

Více informací a obrázků na www.chybik-kristof.com/projects/ostrava-tower.

(hav, vizualizace: Chybik + Kristof Architects)