„Náš život je odrazem toho, co si myslíme, že je v něm možné“ říká autor knihy SKOK DO TMY Luboš Kirman

Luboš  Kirman,  ostravský výtvarník, hudebník. Jeho činnost je různorodá, ale má jeden spojující prvek. Tím je tvůrčí proces zaměřený na umělecké ztvárnění světa kolem něj. Kromě vytváření plastických obrazů a designových hodin Kirman CLOCKS je jeho posledním počinem kniha s neobvyklým názvem Skok do tmy.

Zeptali jsme se proto na důvody, proč se rozhodl takovou knihu napsat.

Kniha má neobvyklý a trochu tajuplný název. Proč jste zvolil právě takový?

Název vyjadřuje, o čem její příběh pojednává. Tím hlavním tématem knihy je odvaha. Odvaha vykročit do neznáma. Překonat strach, který máme z toho, že bychom měli opustit naše známé a pohodlné prostředí a vzdát se našich malých, ale přece jen jistot. Je o uvědomění si toho, že tyto jistoty jsou současně i naše okovy. A překonat tuto zónu pohodlnosti chce mnohdy opravdu hodně odvahy.

Takže kniha má nějaký konkrétní příběh?

Ano. Pojednává o muži, který je ve středních letech a do té doby zpackal téměř vše, co mu život postavil do cesty. Je bez peněz, bez rodiny, bez přátel a propadl alkoholu. A uvědomuje si to. Připadá si jako tragéd. Jeho míra frustrace vyvrcholí rozhodnutím se svým životem skoncovat.  V rozhodující chvíli mu však osud pošle do cesty ženu, která, ač neúmyslně, mu jeho čin překazí. Tibor, hlavní hrdina knihy je z této ženy téměř uhranutý, ale sám neví proč. Když se mu vzápětí ztratí, rozhodne se ji najít za každou cenu.

To vypadá zajímavě. A podaří se mu to?               

Nakonec ano, ale za velmi dramatických událostí. Ovšem tato žena nemá zájem se s Tiborem dále setkávat. Vidí v něm přesně to, co Tibor je. Alkoholik a troska. Naštěstí se to postupně změní.

Proč naštěstí?

Tato žena je velmi vědomá, zajištěná a dělá práci svých snů. V jedné chvíli spatří v Tiborovi jeho potenciál. Spíše takový nutkavý pocit, že má ještě naději svůj život změnit. A tak mu začne postupně vysvětlovat, proč je tam, kde je. Má totiž dar říkat holou pravdu. Pro Tibora velmi bolestivou. Takovou, že ji zprvu nechce přijmout za žádnou cenu. Zarputile odmítá podívat se na svou realitu takovou, jaké je. Stále hledá příčiny svých selhání všude jinde, jen ne u sebe. Časem mu však začnou problikávat do mysli střípky uvědomění. Musím říct, že Kristýna s ním má svatou trpělivost. Jeho ego je totiž obrovské.

Takže takový klasický scénář. Skončí příběh dobře?

Příběh je o jedné etapě života. Je to etapa, kdy u Tibora dojde k pochopení principu příčin a následků. K pochopení toho, že má vždy možnost volby, jakou cestou se vydat. Že každé současné rozhodnutí vytváří naši budoucnost.  A ne vždy jsou rozhodnutí správná. Tiborovi nakonec dojde, že i špatná rozhodnutí slouží k tomu, aby se z nich poučil a příště věci dělal lépe. Takže úplně nelze říci, že příběh končí happy endem... Záleží na tom, na co se chcete dívat.  Život je   neustálý proces. Dá se však říct, že příběh končí optimisticky.

Proč jste se rozhodl takovou knihu napsat?

Nutkání napsat takovou knihu jsem měl několik let. Mám totiž pocit, že existuje spousta lidí, kteří jsou v situaci, kdy neví co se svým životem. Zdá se jim prázdný, nudný a nenaplněný. Mnohdy mají existenční problémy a nevidí ve své situaci světlo na konci tunelu. Tato kniha by pro ně mohla být inspirací, že mohou začít dělat věci jinak, a tak dojít k jiným výsledkům.  Že mohou aktivovat svůj vnitřní kompas a s vírou vykročit směrem, který je s nimi v souladu. I když to může být cesta plná nepohodlí obav a překážek. Ale také obrovské radosti a naplnění. S pocitem, že opravdu žijí.

 Co byste chtěl vzkázat čtenářům?

Chtěl bych jim říct, ať nehází flintu do žita. Že pokud se najdou čtenáři, které tato kniha posune k rozhodnutí udělat v životě změnu, budu za to vděčen a budu rád, že má práce dává smysl.

Otázka na závěr. Kde si mohou knihu koupit?      

Kniha má svůj projekt u nakladatelství Pointa. Od 20. března bude spuštěna předprodejní kampaň. V rámci této kampaně, která slouží k financování prvního nákladu, mohou knihu zakoupit online s různými bonusy. Jedná se například o hudební CD se soundtrackem ke knize, knihu s 20% slevou, knihu s věnováním nebo dalšími skvělými bonusovými atributy. Tímto bych chtěl čtenáře, pokud mají o knihu zájem, požádat, ať neváhají, protože bez jejich podpory kniha nevyjde. Dále bych velmi doporučil navštívit stránky knihy na Facebooku nebo na webu www.skokdotmy.cz. Najdou tam totiž audioukázky, které namluvil skvělý Tomáš Jirman. A to je opravdový zážitek.

Děkuji 

 

Audioukázka: https://www.youtube.com/watch?v=WIDJg_gJRh0&authuser=0

 

Příbuzné články