Šance pro nadané studenty - Dagmar Dluhošová

Listopadové vydání Časopisu Program přináší rozhovor s další z významných osobností našeho regionu... 

Kdo je Dagmar Dluhošová?

Dagmar Dluhošová je již delší dobu ředitelkou vzdělávacího zařízení PORG, které se nachází v Praze Libni, Praze Krči a Ostravě Vítkovicích. I když se chtěla stát lékařkou, tak nakonec zvolila studium matematiky a chemie pro 5. až 12. třídu na Pedagogické fakultě v Ostravě. Jako první učitelské místo přijala střední odborné učiliště stavební v Ostravě a po několika letech odešla na ZŠ a MŠ Ostrčilova, kde se po dvou letech stala zástupkyni ředitele a pak ředitelkou na dlouhých 15 let. „Kantořina je z mého pohledu velmi pěkné řemeslo,“ říká paní Dluhošová. Pokud nemá pracovní schůzky, tak ve volných chvílích hraje tenis nebo jezdí na výlety do hor.

PORG neboli První obnovené reálné gymnázium, vznikl v roce 1990 jako první školská nezisková organizace v České republice. Je obecně prospěšnou společností. 

V roce 2011 vznikl PORG v Ostravě. Co bylo prvotním záměrem pro zřízení?

V roce 1990 vznikl PORG, ten se nachází v Praze Libni a je to osmileté gymnázium, které má jednu třídu v ročníku. Druhá škola byla založena v Praze 4 v Krči a je kombinací základní školy a osmiletého gymnázia. Třetí škola je tedy v Ostravě a letos slaví deset let vzniku. Po otevření dvou škol v Praze padlo rozhodnutí, že by vznik nové školy na Moravě mohl být prospěšný.

Proč jste kývla na nabídku stát se ředitelkou PORG v Ostravě?

Byla jsem ředitelkou na ZŠ a MŠ Ostrčilova 15 let, kde jsme založili první bilingvní státní školu a poskytovali jsme vzdělávání cizincům. Pak jsem dostala návrh od Václava Klause mladšího k vedení pobočky PORG v Ostravě. Bylo to v době, kdy jsem uvítala změnu v mé profesi a nabídku jsem přijala. PORG jsem vybudovala a také nabírala kantory a studenty. Po třech letech ředitelování jsem na základě rozhodnutí správní rady nastoupila na místo pana Klause, který odešel. Momentálně řídím všechny tři školy, které jsou v Česku.

Je nějaký rozdíl mezi povinnostmi ředitelky Ostrčilovy školy a PORG?

Ano. Přesah povinností v PORG je daleko vyšší. Jsme vzdělávací zařízení, které má výborné měřitelné výsledky a jsme úspěšní. Jsme již dlouhou dobu na nejvyšších příčkách českých i IB maturit. Řídit středně velkou a velmi úspěšnou firmu je pro mě veliká výzva. Posouvá mě to dál v kariéře a má práce mě baví, protože se stále vyvíjí a mění se. Nemám příliš ráda stereotyp. Jsem kreativní osoba.

Vrátila byste se do školství jako učitelka?

Proč ne. Já v podstatě jsem učitelka matematiky a chemie. Učila jsem mnoho let. V roce 2014 jsem začala vést školy ve dvou městech a to mi již časově neumožnilo se věnovat výuce a hodiny jsem pustila. Původní profesi se nebráním a myslím si, že kantořina je pěkné řemeslo. Člověka to ale musí bavit.

Jak se líbí zahraničním lektorům tady v Ostravě? 

Je veliký rozdíl shánět zahraniční kantory v Praze a na Moravě. Většina raději volí hlavní město. Přijali jsme Angličana, který přijel v roce 2011 a je zde dodnes. Líbí se mu v regionu tak, že si koupil domek pod Beskydami a vyřídil si české rodné číslo. Nemá již tendenci nikam odejít. Učitelů, kteří přijeli a brzo odjeli je dost, ale momentálně zde pracují cizinci, kteří si našli české partnery a usadili se na Moravě. Migrace zahraničních učitelů není velká. Lektory hledáme na zahraniční inzerci, na kterou máme koupenou licenci. Pro nás je však nejlepší osobní doporučení.

Se kterými zahraničními vzdělávacími institucemi spolupracujete?

Je to British Council, což je organizace, která má certifikaci na organizování Cambridge zkoušek. Nemůžete je dělat kdekoliv a s kýmkoliv, musí to být certifikované pracoviště. Studenti začínají se zkouškami v páté třídě a pak pokračují dál. Školu zakončují zkouškou na úrovni rodilého mluvčího. Dále pak navazujeme spolupráci s institucemi, kam jezdí naší učitelé na stáže a pobyty. Jsou to školy v zahraničí. 

Co je potřeba k tomu, aby žák nebo student získal stipendium?

U nás je důležité, aby student byl nadaný, protože chceme vychovávat talentované děti. Pokud mají vynikající přijímací zkoušky a rodině by školné udělalo velikou čáru přes rozpočet, tak nabízíme stipendium. Podmínky jsou jasně dané. Hrubý příjem rodiny nesmí během kalendářního roku přesáhnout 1.110.000 Kč. Nejvyšší možné stipendium je 90 procent. Škola také poskytuje stipendium i v případě, že se v rodině stane něco nečekaného. Jde nám o to, aby peníze nebyly hendikepem k dostudování. Peníze vyplácíme z darů, které dostáváme.

Do jaké míry využívají studenti gymnázia možnosti studia v cizině? Kam nejčastěji jezdí?

Na webových stránkách školy je mapka, kde je vidět, kam studenti nejvíce jezdí do škol v zahraničí. Byla to Velká Británie, nicméně po Brexitu se školné hodně zvýšilo. Britská vláda poskytovala studentům půjčky, které se pak musely splácet za určitých podmínek. Dnes se již neposkytují. Na druhém místě je to USA, pak Holandsko, Německo a dokonce Čína a Japonsko.

Vedete si statistiku o žácích ze zahraničí? Které národnosti převládají?

PORG je česká škola, abychom v Ostravě mohli přijímat i cizince, zřídili jsme PORG International School, kde celá výuka probíhá v angličtině. Chodí tam hlavně Korejci, děti manažerů společnosti Hyundai a firem, které pro ně pracují. Dalšími národnostmi jsou Italové a Španělé.

Spolupracujete s českými školami? Osvědčuje se vzájemná propojenost?

Vzhledem k tomu, že náš vyučovací systém je unikátní, tak nemáme žádnou partnerskou školu. Nicméně, spolupracujeme mezi našimi třemi školami. Jezdíme společně na školy v přírodě, pořádáme soutěže a sportovní aktivity. Poskytujeme stáže našim lektorům a studenti Pedagogické fakulty Ostravské univerzity k nám chodí na praxi.

Jak se daří skloubit učební proces s podnikatelskou činností?

PORG je zapsán v rejstříku škol a za fungování školy se zodpovídáme České školní inspekci. Na druhé straně vybíráme školné, kdy si žáci a studenti už nemusejí kupovat knihy, učební pomůcky a platit odpolední kroužky. Vše je v ceně školného.

(Autor: Lada Kutějová)

Příbuzné články