Martin Knaga - spolumajitel frančízy RK Evropa pro severní Moravu

Spolumajitel frančízy RK Evropa pro severní Moravu s námi hovořil o svých začátcích a neobvyklých službách pro klienty.

Jste velmi mladý, jak jste se k práci v realitách dostal?

Během studií na vysoké škole se jeden spolužák z průmyslovky stal managerem jedné lokální, realitní kanceláře a dělal nábor nových makléřů. Já jsem si v té době při škole přivydělával na stavbách. Pak jsem se osamostatnil, ale jednoho lednového mrazivého dne, kdy bylo -10 °C, jsme zavěšovali na jedné budově okapy. A tehdy nastal ten okamžik, kdy jsem si uvědomil, že tudy cesta nevede a že tohle pro mě není, jak se říká, to pravé ořechové (smích). Takže jsem se domluvil na pohovoru. Kamarád mi tehdy velmi zjednodušeně vysvětlil, jak práce realitního makléře vypadá a co všechno obnáší. Nějakou dobu probíhalo zaškolení. Začal jsem při studiu na vysoké škole, takže se to dalo časově skloubit. A dneska to je skoro 10 let co tuto profesi dělám.

Dnes je RK Evropa jednou z největších a nejznámějších v republice. Máte slušný obrat, přestože nejste z bohaté rodiny. Jaký byl Váš motiv na začátku podnikání?

No, až tak z úplně bohaté ne, jsem z úplně normální rodiny. Rodiče oba pracovali a pracují dodnes. Maminka ve školství a tatínek jako strojvedoucí. Ano, byly situace, kdy peněz moc nebylo, a museli jsme se uskrovnit. Nebylo vždy možné koupit hned to, co bylo zapotřebí, nebo co jsem jako dítě chtěl, i když to byla v tu chvíli úplná hloupost. To ve mně vzbudilo tak velkou motivaci, že jsem začal opravdu hodně na tom pracovat. Já se do této situace ve svém životě nechci dostat, abych si musel někde půjčovat peníze a být neustále někomu dlužen. Začal jsem vlastně s podnikáním právě z tohoto důvodu, abych si v jednom okamžiku mohl koupit jak pračku, nebo ledničku, která se mi právě pokazí (smích). Věřím, že jsem se dostal nyní do fáze, že už bych takový problém zvládl i bez půjčky (říká s velkou nadsázkou).

Jakou zajímavou nemovitost, kterou jste měl v nabídce, se vám podařilo zobchodovat? 

Každá nemovitost je svým způsobem zajímavá. Ale hodně zajímavá nemovitost, která mi prošla rukama, je dům, ve kterém žil opravdový král. Ano, zní to jako z pohádky. Není to sice český král z pohádek, ale Ostravský cikánský král. Byl jako král jmenován a nikdy nebyl sesazen. Vládl až do své smrti. (nechtěl bych jmenovat s ohledem na rodinu). To je taková nemovitost, která se Vám podaří jednou za oněch 10 let, takže se už teď těším co přinese dalších 10 let.

Nabízíte služby jako všechny ostatní realitní kanceláře, přesto tvrdíte, že jste výjimeční. V čem?

Jestli mám mluvit o něčem výjimečném, čím se lišíme od jiných realitních kanceláří, tak je to velmi osobní přístup. Pomáháme lidem skutečně od A -Z. Největší přidanou hodnotu vnímám v jakési psychické podpoře. Například, když se nemovitost prodává z důvodů rozvodů nebo jiných né moc přijemných životních události, tak je celý proces náročný nejen pro prodávající, ale i pro nás makléře. Ale zažíváme i příjemnější pocity když s našimi klienty - ze kterých se následně dost často stávají přátelé, slavíme svatby nebo narození potomka. V tyto dané okamžiky s nimi prožíváme jejich život a jsme tady pro ně. Dost často jsme v roli rozvodových nebo partnerských poradců. Takže takoví poradci a psychologové v jednom. Troufnu si říct, že většina z mých kolegů jsou hodně empatičtí lidé, kteří chtějí klientům pomoci, a nikam je netlačíme a neuháníme. Důkazem jsou reference, které na nás chodí.

(sd, Zdroj: RK Evropa)

Příbuzné články