Divadlo Stará aréna uvede hru o historii Ostravy

Divadlo Stará aréna Ostrava uvede 27. ledna premiéru inscenace Černý třpyt Ostravy. O čem to představení bude nám řekl autor scénáře a režisér v jedné osobě Ladislav Vrchovský.

LV: „Jde o kabaret s živou hudbou a písničkami, hereckými skeči, básničkami. V inscenaci zazní i verše z knihy editora Ivana Motýla Briketa. Ta je druhou hlavní inspirací. Jsou v ní básně ostravských autorů z let 1894 až 2021, z nichž některé jsme zhudebnili. Diváci uslyší řadu vtipů, které asi pochopí hlavně místní obyvatelé nebo skuteční znalci Ostravy.

Stará aréna tímto představením zahajuje vlastní stálou hlavní dramaturgickou linii, a tou je hudebně-zábavné divadlo. Realizátoři Černého třpytu si za svůj příklad berou věhlasné české scény tohoto žánru: pražská divadla Semafor a Rokoko v jejich počátcích, v dobách, kdy v Semaforu autorská dvojice Suchý-Šlitr přiváděla na svět nesmrtelné hity pozdějších ikon rocku, country i pop music. Totéž lze říci o Divadle Rokoko.

I Ostrava měla v minulosti podobné scény: Luděk Nekuda s Pavlem Veselým a Eduardem Schiffauerem založili v roce 1961 legendární scénu malých forem - divadélko Pod okapem. Bylo zde i Divadlo Waterloo rozprášené režimem po roce 1968. Jeho členové si odseděli nepodmíněné tresty za uměleckou tvorbu nesouhlasící s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Ke všem vyjmenovaným se hlásíme jako ke svým vzorům."

Ostrava měla v nedávné minulosti už jedno představení, které také bylo o někdejším hornickém městě. Bude to něco podobného?

LV: „To představení se jmenovalo Průběžná O(s)trava krve. Patřilo k nejnavštěvovanějším a nejdéle hraným titulům slavné Komorní scény Aréna. Je to jedna z našich hlavních inspirací. Naše premiéra se koná přesně tam, kde před třiceti lety měla i tato kultovní inscenace svoji premiéru. Jeden ze čtyř herců, kteří v ní hráli, René Šmotek, účinkuje i v Černém třpytu Ostravy. Režisér Radovan Lipus, který stál u zrodu Průběžné O(s)travy krve, si náš scénář přečetl. Napsal mi: „Místy mě to až dojímalo vzpomínkami na Průběžnou O(s)travu krve, místy jsem se chechtal novým textům tvého syna Jonáše, úhrnem bylo to nostalgické čtení. Pobavilo, že se tam vešel i můj výrok: Plzeň má titul, Ostrava kulturu. Doufám, že to uvidím.“

Kdo všechno v Černém třpytu hraje a zpívá?

LV: Herci a zpěváci pocházejí z několika neprofesionálních divadel z Ostravy a okolí. Jediným hereckým profesionálem je již jmenovaný René Šmotek. Nicméně jsou mezi nimi zkušení herci s vítěznými vavříny z celostátních divadelních přehlídek, lidé, kteří mají za sebou hraní a zpívání ve známých i méně známých rockových a jiných hudebních seskupeních. V naší kapele je například člen Rokenroll Bandu Marcela Woodmana Vít Tittler, který hraje a zpívá také ve známém swingovém Vitriu, ostravská klavíristka a hudební pedagožka Martina McCollough, mezi saxofonisty je žák Michala Žáčka, věhlasného ostravského saxofonisty, který dnes neví kam dřív skočit, taková je po něm poptávka, a další.“

Mluvíte o Semaforu, divadélku Pod okapem, Rokoku. Ano, tyto scény byly odrazovým můstkem pro řadu špičkových zpěváků, jejichž hity stále žijí. Máte ambice přivádět na svět zatím neznámé, ale nadějné ostravské zpěváky?

LV: „Samozřejmě! Dokonce si myslím, že v naší inscenaci je nejedna písnička, která by se hitem stát mohla!“

Pro jakou diváckou skupinu je Černý třpyt Ostravy určen?

LV: „Je v něm i pár vulgarismů, ale to k Ostravě patří. Takže spíše mládeži od 15 let, a všem starším, kteří mají rádi Ostravu, místním patriotům, pamětníkům, milovníkům poezie dobré hudby a písniček, a hudebního divadla, jako takového.“

Stará aréna je mladé ostravské divadlo snažící se o podporu talentovaných mladých umělců a projektů.  Setkat se u nás můžete s různorodým repertoárem, najdete u nás pohádky, komedie, dramata, ale také spoustu dalšího doprovodného programu, jako jsou pravidelné hudební čtvrtky v kavárně, vernisáže, scénické čtení, besedy, večery s poezií, projekce a spoustu dalších akcí.

Program na každý měsíc naleznete na našem webu. Vstupenky je možno zakoupit online, nebo přímo v naší kavárně.

(mabys, zdroj: Stará aréna)

Příbuzné články