Každý máme doma slunce

Modelová situace prvního seznámení s elektromobilem. „Ahoj Franto, co to máš? To je elektromobil.“ Sednete si za volat ke zkušební jízdě. Franta je pořád nepřítel, ale začíná být zvědavý. Pořád je negatívní, argumentuje: „Nedojede to do Chorvatska a prodlužovačky na dobíjení visí z paneláků.“ Ale vy jste pořád profesionál a nabízíte: „Franto pojď si to vyzkoušet“. Ještě chvíli trucuje, ale pak toho imaginárního Františka neumíte dostat od volantu pryč. „Ta skoková změna uvažování je podle mé statistiky do 5ti minut“, říká Ing. Dalimil Frič, předseda představenstva Centra bezpečné jízdy Libros Ostrava. „Takhle se podle mé zkušenosti zachová 95 procent řidičů po prvním vyzkoušení. Je to velmi návykové. Nejlepší je osobní osvěta.“

4. listopadu se v areálu Libros v Ostravě‑Přívoze sejdou příznivci elektromobility a nových technologií. Bude setkání jenom pro odborníky nebo i pro veřejnost?

Bude to setkání pro odbornou veřejnost. Pro laiky to úplně nebude a řeknu vám důvod proč. My jsme pozvánku komunikovali na sociálních sítích a ty jsou v tomto ohledu nepřátelské. Dali jsme na sociální síť informaci, že pořádáme sraz elektromobilů a dostaly se nám někdy až hanlivé komentáře od lidí, kteří s tím nemají žádnou zkušenost a bojí se něčeho nového. To znamená, že koho to zajímá, je vítaný. Je to akce otevřená pro fandy elektromobility.

Celé to začalo v roce 2015, když v Centru bezpečné jízdy byla etapová zastávka prvního Elektrik maratonu z Kyjeva do Monte Carla.

Musím říct, že mě opravdu okouzlilo, když tady přijelo startovní pole, ve kterém bylo možná 60 elektromobilů. A další rok se to opakovalo. Coronavirus další jízdy zastavil, ale už se našli noví organizátoři. My jsme mezitím dostali od Škody Auto elektromobil Enyaq, který testujeme v běžném provozu i na polygonu. Mám rád nové mtechnologie, ale nejsem ekolog. Zajímají mne technologie, které mají smysl. Souhlasím s tím, že je potřeba upravit přístup k elektromobilitě. A mě to přivedlo k otázce - musíme fakt jezdit tolik kilometrů?

Po všech zkušenostech jste se rozhodli, že uděláte v červnu den nových energií.

Najednou se tady sejde řada odborníků a vy cítíte, že se všichni chtějí potkat. Byli tady zástupci akademické půdy, policie, hasiči, elektromobilisté a další. Sešla se skupina asi 150 zapálených lidí. Bylo to super, ale mělo to jediný problém - bylo 30°C ve stínu. Tehdy jsme si řekli, že budeme podobnou akci organizovat aspoň 2x ročně a budeme společně hledat cestu.

Co říkáte na argumenty poslední doby - elektřiny je málo, je čím dál dražší, ale vláda doporučuje - pořiďte si elektromobil.

Nastartovala se nová doba. Moje filosofie je, že každý máme doma slunce. Jestli máte dům, pořídíte si fotovoltaické panely a za nějakou velmi krátkou dobu, zhruba za dva dny, fungujete jinak než jste fungoval předchozích padesát let. Na začátku je slunce, na konci může být elektromobil. Chci jej pro užívání ve městě. Nechci ho zatím na cestu do Chorvatska, i když i to se rychle mění. Ale můžeme celý systém i otočit. Nabiju si někde elektromobil a pokud to dokáže, můžu z něj roztočit pračku, chladit ledničku ap. Samozřejmě, když se bavíme o paneláku, má to nějaké řešení, ale nemůže se tam zatím nabíjet tolik vozidel.

Má smysl neustále vysvětlovat jestli dojede pan Novák s elektromobilem do Chorvatska? 

Ano, ale musíme trochu pootočit naše uvažování. Cítím, že elektromobil asi nebude pro každého. Možná je to i jeden z cílů elektromobility, změnit přístup lidí k osobní dopravě. Já bych si hodně přál, aby se tady objevovaly nové technolgie a aby se je laická veřenost naučila u nás objevovat.

(jobb, ilustrační foto)

Příbuzné články