Jak si vypěstovat zeleninu a bylinky na balkoně

Ceny zeleniny vystřelily do astronomických výšek a mnohé z nás napadlo, že si ji raději vypěstujeme na balkoně. Jak na to vám poradí Mgr. Lenka Vavrečková, zástupce ředitele pro praktickou výuku Střední zahradnické školy v Ostravě Zábřehu.

Důležité je uvědomit si, jaký máme balkon. Jak je velký, na jakou světovou stranu je orientovaný, jestli tam fouká vítr, v jakém patře bydlíme, protože v přízemí mohou být na jaře mrazíky, jestli je krytý nebo zasklený. Pokud vlastníme zasklenou lodžii, máme vyhráno, protože je to vlastně domácí skleník. Je dobré si ujasnit, jestli si chceme sazeničky sami předpěstovat na okně nebo si je koupíme v zahradnictví.

Bylinky jsou pro pěstování na balkoně nebo v truhlíku ideální, možná trochu opomíjené.

Na balkoně se dají bylinky ideálně pěstovat a ještě nám ho ozdobí. Do truhlíku se hodí naťová petržel, majoránka, různé druhy máty, meduňka, pažitka. Já mám každý rok na balkóně směs bylinek a docela pěkně tam rostou. Rozmarýn a levanduli bych nesesazovala s ostaními, protože vyžadují propustnější půdu a více vápníku, vyžadují spíše písčitou půdu, ne rašelinové substráty.

Většina bylinek není moc náročná, zvládnou i chladnější počasí, ale na balkon by se měly vysazovat až po zmrzlých. Ve chvíli, kdy v dubnu zasvítí sluníčko, tak je lidé už nakupují, ale ještě je to zrádné. Když si dáme byliny v dubnu na balkón, musíme počítat s tím, že když přijde ochlazení, musíme mít možnost stáhnout si je do bytu.

Jak správně pěstovat bylinky?

Předpěstovat je můžeme v menší nádobě a potom je přesadit do truhlíku. Klidně to můžou být okenní truhlíky. Doporučuji koupit speciálně namíchaný substrát, určitě není vhodná hlína vykopaná někde na louce nebo v lese. Dá se koupit i substrát určený přímo pro bylinky. Substrát pro pokojové květiny může být pro byliny moc kyselý. Vždycky si přečtěte složení.

Pozor na mšice.

Na jaře se na balkoně téměř vždy objeví mšice, na všech květinách a zelenině. Doporučuji koupit jakýkoliv prostředek proti mšicím a ve vhodnou dobu postříkat, někdy i 2x nebo 3x. Pozor, po postřiku je ochranná lhůta 2-3 týdny, kdy nemůžeme sklízet. Biologické prostředky jsou o něco slabší, ale někdy to stačí.

Jakou zeleninu doporučíte pěstovat na balkoně?

Na malý balkon doporučuji spíš menší odrůdy. Keříčková rajčata a papriky můžete nasadit do okenního truhlíku. Jsou to zakrslé odrůdy, do výšky kolem třiceti centimetrů. Když použijete tyčkové rajče, tak doporučuji alespoň 10 litrovou nádobu. Nezapomeňte na vydatnou zálivku. Rajče je doslova požírač vody. Zasaďte ho co nejhlouběji, protože rajče koření po celé ose stonku.

Čím hnojit balkonovou zeleninu?

Vhodné je jakékoli hnojivo na plodovou zeleninu. Je dobré na jaře přihnojit truhlík dusíkatým hnojivem na růst, pak jakýmkoli hnojivem na plod a květ. Je důležité aby hnojivo obsahovalo fosfor a draslík.

Jak se díváte na výsadbu do igelitových pytlů?

Pro tyto účely se prodávají i speciální pytle, ale pamatujte na dobrý odtok vody. Rajče nesmí stát ve vodě. Vždycky by nádoba na pěstování měla stát v nějaké misce, kvůli odtoku přebytečné vody i kvůli tomu, aby jste nevyplavili sousedy. Nejčastější chyby bývají v zálivce.

Naše povídání vychází začátkem dubna, není už pozdě na výsev?

Některé bylinky se dají dobře vysévat. Například pažitka, majoránka, bazalka a podobné jednoleté byliny. Vysejete a necháte doma vyklíčit, jakmile vylezou a není mráz, tak je můžeme začít otužovat venku. Při výsevu je důležité, abychom měli okna na jih, jinak jsou rostlinky slabé a vytáhlé. Na papriky už je skoro pozdě, ale pro rajčata je ještě ideální doba. Pokud nemáte vhodné podmínky, doporučuji koupit sadbu.

Jakou jinou zeleninu v truhlíku na balkoně už jste viděla?

Pokud chcete, vypěstujete na balkoně všechno. Například můj známý vypěstoval meloun. Ale když si vezmete, že třeba dýně nebo okurky mají velké listy, tak vám obsadí celý balkon.

Viděla jsem na balkoně třeba hrášek nebo fazolky, které jsou popínavé a můžou vám zelenou stěnou oddělit balkon od sousedů, ale musíte si udělat konstrukci, po které se budou rostlinky plazit a nezaberou moc místa. Můžete je vysévat přímo do truhlíku a postupně vyvazávat.

Co mají pěstitelé vědět?

Cokoliv vysejete potřebuje trvalou, dlouhodobou péči. Když odjete na dovolenou, musíte zajistit rostlinkám přísun vody. Třeba různými samozavlažovacími truhlíky a podobně. Ale musíte dávat pozor i na to, když dlouho prší, ať nám rostlinky nestojí ve vodě.

Na konec záludná otázka. Když si pořídíte truhlík a vše, co je potřeba. Vyplatí se to? Budu mít vypěstovanou zeleninu levnější než v obchodě?

Pěstování rostlin je srdeční záležitost. Když vás to baví a nevidíte jen ekonomickou stránku.

Některý rok se vám zadaří a sklidíte opravdu hodně, že se vám to vyplatí. Ale jiný rok, třeba vlivem špatného počasí nebo plísní, se vám nezadaří a nesklidíte skoro nic. Je to hlavně o radosti a pocitu, že jsem si něco vypěstoval sám a bavilo mě to.

(red)

Příbuzné články