Projekt Rok osvícené šlechty také v Hradci nad Moravicí a pár pozitivních novinek k tomu

Památky ve správě NPÚ jsou připraveny na návštěvnickou sezonu, která by měla být zahájena na konci května. Doposud byly přístupné jen venkovní prostory památek a prohlídky bez průvodce. Spolu s otevřením památek bude zahájen i další ročník projektu Po stopách šlechtických rodů, který se v letošním roce zaměří na osvícenskou šlechtu.

Jedním z míst v ČR, kde budou akce v rámci projektu nazvaného Rok osvícené šlechty pořádány, je také zámek v Hradci nad Moravicí. Už na čtvrtek 3. června 2021 se zde například chystá koncert na nádvoří Červeného zámku s názvem Klasikové 18. a 20. století. V podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu zazní také něco z díla geniálního hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena, který na zámku nějaký čas pobýval, koncertoval i skládal.

Připomeňme, že zde poprvé přijel v létě 1806 na pozvání knížete Karla Lichnovského. Lichnovští byli jeho velkými mecenáši a on jim za to věnoval mnohé své mistrovské skladby. Pobyl na zámku celkem tři měsíce, ale pak se tvrdohlavý a zarputilý Beethoven s knížetem pohádal a odjel. Podruhé přijel Beethoven na Hradec o pět let později, tato návštěva byla krátká, ale také se neobešla bez konfliktu.

Ale o tom se možná budete moci více dozvědět při prohlídce zámku, anebo třeba od 17. do 20, června 2021, kdy během Mezinárodní soutěže Beethovenův Hradec budou prohlídky zámku obohacené o hudební doprovod Beethovenovými skladbami.

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková k nadcházející návštěvnické sezóně uvedla, že vše by mělo být ve standardním režimu, tedy včetně zpřístupnění interiérů a skupinových prohlídek s průvodcem. „Na sezonu jsme dobře připraveni, odzkoušeli jsme si to loni. Všechny objekty jsou vybaveny dezinfekcemi, nabízíme prodej online vstupenek a pokud bude ze strany návštěvníků zájem, opět prodloužíme hlavní sezonu až do konce září. V loňském roce byla návštěvnost o prázdninách rekordní a my doufáme, že i letos si lidé na památky najdou cestu a takto je podpoří. V letošní sezoně zpřístupníme celou řadu nově obnovených památek a několik nových tras a okruhů, takže určitě je z čeho vybírat,“ sdělila.

Dobrá zpráva pro milovníky památek je, že koronavirová pandemie neměla v souhrnu negativní vliv na zahájené stavební obnovy, v některých případech se naopak stavební práce podařilo uspíšit. Návštěvníci tak v nové sezoně mohou vyrazit do obnovené Vrchnostenské zahrady na hradě Pernštejn nebo do obnoveného areálu Selského dvora u Matoušů v Plzni. Na hradě Kunětická hora byla dokončena obnova Jurkovičova paláce, v obnovené hlavní budově zámku Veltrusy budou otevřeny dva nové okruhy a naučná interaktivní dílna. Přehled všech připravovaných novinek na památkách NPÚ je uveden na webu npu.cz.

Národní památkový ústav přichází s novým modelem vstupného, který zavádí pro kategorii děti a mládež do 18 let snížené vstupné na polovinu základního vstupného. Děti do 6 let věku mají nadále vstup zdarma, pro mládež od 18 let do 24 let bez rozdílu, zda se jedná o studenty či ne, bude vstupné nově sníženo na 80 % základního vstupného.

I v letošním roce se návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program v rámci cyklu Po stopách šlechtických rodů. Již 11. ročník se zaměří na osvícenskou šlechtu a prostřednictvím publikací, výstav, expozicí a dalších kulturních a vzdělávacích akcí bude po celý rok připomínat nejvýznamnější osobnosti a fenomény s tímto obdobím spojené.

(hav, foto: www.zamek-hradec.cz)

Příbuzné články