Církevní památky se budou turistům otevírat i letos

Nenechte si ujít příležitost prohlédnout si zděné i dřevěné kostely, kaple, poutní místa či vyhlídkové věže po celém Moravskoslezském kraji. Akce nazvaná Otevřené chrámy se letos bude konat už popáté a nabídne vstup do 35 církevních památek. Památky, jejichž seznam najdete na internetových stránkách www.doo.cz/otevrenechramy, budou otevřené od soboty 29. května až do 31. října 2021.

Několik z míst si budete moci projít i v doprovodu průvodců. Ti návštěvníky mnohdy vezmou i do míst, kam by se za normálních okolností nedostali. Vše je přitom pro návštěvníky zdarma. Mapku s místy i dobou, kdy budou otevřeny, najdete ke stažení na výše uvedeném odkazu. Je zde uveden například ostravský kostel sv. Václava, který patří mezi nejstarší a nejvýznamnější kulturně-historické památky Ostravy, nebo třeba poutní kostel Povýšení svatého Kříže a Panny Marie Sedmibolestné, který naleznete na krnovském Cvilínu, nebo věž krnovského kostela sv. Martina.

Příjemný výlet slibuje třeba i návštěva kostela sv. Petra z Alkantary, který je znám také jako Šikmý kostel a který naleznete v části Karviná – Doly. Jistou zajímavostí je, že kostel je dokonce zapsán do České knihy rekordů a kuriozit jako nejšikmější kostel v Česku a že spisovatelka Karin Lednická vydala v roce 2020 výborný román Šikmý kostel, jenž zpracovává příběh z přelomu 19. a 20. století odehrávající se v okolí tohoto kostela.

Pro horské turisty bude zase jistě lákavé kupříkladu spojit výstup na beskydskou Prašivou s návštěvou zdejšího dřevěného kostel sv. Antonína Paduánského či túru na Radhošť s prohlídkou kaple sv. Cyrila a Metoděje. (hav, foto: historický pohled na kostel na Prašivé)

Příbuzné články