Okolí Karvinského moře se postupně vylepšuje

Vodní plocha zvaná Karvinské moře je už nyní oblíbené místo k procházkám či koupání. Okolí se ale bude dále postupně vylepšovat a do konce roku 2022 by mělo toto místo nabídnout ještě lepší podmínky pro sport či odpočinek, než je tomu nyní.

Za nedlouho by se zde mělo jezdit na kole či bruslích, zvětší se pláže pro koupání, přibude další mobiliář... Vodní plocha se nachází na jižním okraji Karviné a je součástí tzv. pohornické krajiny. Jezero, kterému se také někdy říká Darkovské moře, vzniklo v minulosti vlivem důlních poklesů a to tak, že se poddolovaná zem dostala až pod úroveň spodní vody a ta prohlubeň postupně zalila. Na industriální minulost upomínají i výhledy na důlní věže. Celá oblast už tak nyní nabízí zajímavé možnosti odpočinku, možná také proto, že město Karviná s revitalizací okolí začala už v minulém roce. A v úpravách bude s podporou Moravskoslezského kraje pokračovat i nadále.

Karvinské moře je vyhledáváno nejen za teplého počasí. Například v zimě se zde bruslilo nebo jezdilo na běžkách, sjížděli se sem otužilci. Dosavadní slabinou je však chybějící trasa kolem rozlehlé vodní plochy. Proto Karviná vybuduje okruh pro pěší, bruslaře i cyklisty. Tato trasa bude díky přemostění přítoku okružní a nabídne zajímavé sportovní vyžití.

„Součástí projektu je i rozšíření stávající písečné pláže o další plochy přírodního charakteru, instalace mola na vodní hladině a dalšího mobiliáře jako lavičky, lehátka nebo koše. V plánu je úprava stávajícího písčitého hřiště pro volejbal o prostor pro hraní dětí. Je to rozvojová lokalita, která by se mohla do budoucna dál rozvíjet. Lidé z Karviné a jejího okolí se mohou těšit na atraktivní areál, kam budou moci jezdit za relaxem i aktivním odpočinkem,“ vyjmenovává primátor statutárního města Karviné Jan Wolf s tím, že práce na úpravách neomezí možnost navštěvovat Karvinské moře.

Více o rozvoji této oblasti najdete například na stránkách kraje nebo třeba zde. Kvalita zdejší vody pro koupání byla loni i předloni sledována a byla bez problémů. Letos se očekává, že tomu bude podobně.

(hav, foto: facebook.com/nasemoravskoslezsko, tesinskeslezsko.cz)

Příbuzné články