Jedna z nejkrásnějších rozhleden v Česku byla otevřena

Dalimilova rozhledna na vrchu Větrov na jižním okraj Rychlebských hor, poblíž Starého Města pod Sněžníkem, byla právě otevřena. Jedná se o přesnou kopii rozhledny, která kdysi stávala na Kralickém Sněžníku. Jako hlavní stavební materiál byl použit kámen.

Zajímavý je i její příběh. Stavbu totiž nechal postavit pan Dalimil Mika, po němž se také rozhledna jmenuje. Bývalou vyhlídkovou věž na Sněžníku sice nepamatuje, rodiče mu o ní však často vyprávěli a ukazovali fotografie. Stavbu si proto pan Dalimil zamiloval a rozhodl se, že postaví její repliku.

Rozhledna je otevřena přes léto denně od 9 do 19 hodin. Děti do 6 let mají vstupné zdarma, návštěvníci od 15 let zaplatí 120 korun, zlevněné vstupné je 80 korun. K rozhledně je možné dojít pěšky, například ze Starého města po zelené značce nebo třeba od parkoviště v areálu Paprsek. U rozhledny je možnost občerstvení a lze si zde také zakoupit upomínkové předměty s tématikou rozhledny, včetně turistické známky.

Na stránkách rozhledny si můžete přečíst historii původní rozhledny na Sněžníku, která byla otevřena roku 1899 a nesla jméno německého císaře Viléma I. Pruského (německý název Kaiser-Wilhelm-Turm nebo Glatzer Schneebergturm). S přestávkami fungovala až do roku 1966, kdy byl vstup na vyhlídku definitivně zakázán. Z nedostatku finančních prostředků na opravy pak bylo v roce 1973 rozhodnuto věž strhnout.

Další aktuální informace jsou uvedeny také na Facebooku. (hav, foto: dalimilovarozhledna.cz)

Příbuzné články