Svatováclavské oslavy budou v Ostravě i v jejím okolí

Svatý Václav je hlavním patronem českého národa a symbolem české státnosti. Proto se také tak často připomíná například formou zářijových slavností. V Ostravě a okolí se jich letos uskuteční hned několik.

Asi největší pozornost na sebe strhávají dvoudenní Svátováclavské slavnosti piva s nabitým hudebním programem, během něhož například zazpívá i populární Ewa Farna. Akce spojená s prezentací minipivovarů se bude konat v pondělí 27. a v úterý 28. září v okolí zámku v Ostravě – Zábřehu. Na své si tudíž přijdou nejen milovníci tuzemské popmusic, ale také zlatavého moku. Ochutnávat bude možné z produkce více než dvaceti malých pivovarů. Kromě hudebních produkcí (vystoupí také například Tři vykřičníky, Lenka Szábo Hrůzová, Doga a další) se návštěvníci mohou těšit také na ohňovou show, šermíře či katovskou dílnu. Vstup je zdarma.

V úterý 28. září se zároveň bude konat v Ostravě – Přívoze na náměstí Svatopluka Čecha od 10 hodin Svatováclavský jarmark. O dobrou náladu se zde budou starat šermíři, rytíři, kejklíři, sokolníci, bubeníci… Znít bude historická hudba, připraveno bude divadlo, historický kolotoč či ukázky dobových řemesel s dílnami.

A zajímavé akce se budou konat i v okolí Ostravy. Například na Hukvaldech se už v sobotu 25. září budou pořádat Hradní slavnosti, ve Štramberku se pak třeba 28. září od 8.30 hodin ráno můžete zúčastnit náboženské Svatováclavské horové poutě.

Živo bude v úterý 28. září také například v okolí zříceniny hradu Vikštejn u Vítkova. Den sv. Václava na hradě Vikštejně začne ve 14 hodin a kromě občerstvení a různých stánků čeká návštěvníky také třeba volná prohlídka hradu, rytířský turnaj či představení Loupežnické pohádky.

Svůj Svatováclavský den budou mít 28. 9. od 9 hodin i v Archeoparku Chotěbuz – Podobora, který najdete poblíž Českého Těšína, nebo v zámeckém parku v Lešné u Valašského Meziříčí. Svatováclavská vyjížďka Klubu historických vozidel Nový Jičín se tam bude konat od 11 hodin. Návštěvníci budou mít možnost obdivovat tuzemské i zahraniční technické skvosty vyráběné napříč 20. stoletím. Kromě přehlídky veteránů budou moci zhlédnout i ukázku hašení požáru historickou, koňmi taženou ruční vahadlovou stříkačkou v režii SDH Zašová.

(hav, foto: cs.wikipedia.org)

Příbuzné články