Léta nepřístupný zámek v Bravanticích si budou moci lidé prohlédnout i v říjnu

Zámek v Bravanticích na Novojičínsku, který nebyl veřejnosti přístupný déle než 25 let, si budou moci lidé prohlédnout i v říjnu.

Na nečekaně velký zářijový zájem návštěvníků reagovalo vedení obce přidáním nových termínů komentovaných prohlídek, a to 2., 3., 10., 16., 24. a 31. října. ČTK to dnes za obec sdělila Lenka Gulašiová.

"Návštěvníci se seznámí jak se syrovou skutečností léta neopravovaného zámku v turistické oblasti Poodří, který se po roce 1948 stal sídlem státního statku, tak s nepopíratelnými půvaby areálu, jehož nejstarší část bývala vodní tvrzí s dodnes patrným pozůstatkem vodního příkopu," uvedla Gulašiová.

Vstupné je dobrovolné, ale zájemci o prohlídku se musí objednat na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na čísle 556 417 052. Vybrané peníze obec využije na opravy zámku, který do svého vlastnictví získala letos v červenci.

Po roce 1948 byl zámek sídlem státního statku. V minulých letech patřil soukromým majitelům, žádný z nich ale památku neopravil. Chátrající areál proto obec koupila ve výběrovém řízení a nyní připravuje projekty na jeho využití. Konají se tam dobrovolné brigády, jejichž cílem je udělat základní údržbu.

V areálu je celkem šest objektů, například i bývalý kravín. komentované prohlídky zahrnují také nahlédnutí do bývalého francouzského a anglického parku a vstup do areálu kolem kostela svatého Valentina.

Prohlídky budou začínat vždy ve 14:00 na nádvoří mezi zámeckými budovami.

(sd, Zdroj: ČTK)

Příbuzné články