Na vybrané státní zámky a hrady či jiné památky i v zimě

Většina státních hradů, zámků a jiných památek jsou v České republice přes zimní období pro veřejnost uzavřena. Existuje ale i řada výjimek, které lze navštívit. V Moravskoslezském kraji je nenajdete, ale cestu za nimi i tak můžete podniknout.

Aktuálně se k prohlídce nabízí například zajímavá vila Stiassni v Brně, kterou si nechal pro svoji rodinu postavit brněnský textilní továrník Alfred Stiassni. Na stavbě se podílel jeden z nejlepších brněnských meziválečných architektů Ernst Wiesner, který v letech 1927–1929 stavbu realizoval.

Z Ostravy to není daleko do Kroměříže a zdejší Květné zahrady. Ta je známá též pod názvem Libosad a patří mezi nejvýznamnější zahradní díla v celosvětovém měřítku. Dnes je prakticky jediným představitelem takto komponovaného celku v Evropě. Květnou zahradu nechal vybudovat v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna. Květná zahrada byla spolu s Podzámeckou zahradou a zámkem v Kroměříži v roce 1998 zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

A jiné památky přinejmenším evropského významu můžete navštívit v těchto dnech na jižní Moravě. Například už od února 2022 jsou v některé dny otevřeny zámky v Lednici či Valticích. Ale krásné mohou být v zimě i procházky Lednicko-valtickým areálem, který je také zapsán do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Areál je pokládán za nejrozsáhlejší komponovanou krajinu v Evropě a možná i na světě.

Další tipy na v zimě otevřené památky najdete zde. Je ale vhodné si na webových stránkách konkrétních památek ověřit aktuální informace ohledně otevírací doby, dostupných prohlídkových okruhů a otevřených částí areálů.

(hav, facebook.com/kvetnazahradakromeriz)

Příbuzné články