Jablunkov má nové Muzeum trojmezí

Nejstarší zděný dům v Jablunkově se po rozsáhlé rekonstrukci proměnil v Muzeum trojmezí. To nově nabízí stálou expozici i prostory pro různé výstavy. Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost seznámit se s kouzlem místní krajiny a života v horské části Těšínska

Muzeum trojmezí, jablunkovská pobočka Muzea Těšínska, se nachází na nároží Mariánského náměstí v centru města. Budova, tradičně označovaná jako Knížecí dům, náležela od sklonku 16. století rodu těšínských Piastovců. Přechodně v něm pobývala kněžna Sidonie Kateřina († 1594) a její vnučka Alžběta Lukrécie (1599–1653). Po její smrti knížectví i nemovitost získali z titulu českých králů Habsburkové, kteří jej vlastnili až do roku 1918. Sídlil zde například polesný či úředníci Těšínské komory, od poloviny 19. století do roku 1911 také Okresní soud Jablunkov. Poté dům sloužil různým komerčním či obytným účelům.

Návštěvníci se už nyní mohou seznámit se stálou expozicí Krajina a lidé. „Nejvýchodnější oblast České republiky je výjimečná svou rozmanitostí. Rozhodně je na místě chránit historii a tradice tohoto místa. Návštěvníci muzea se seznámí nejen se současným stavem krajiny a biotopů, které zde existovaly ještě před příchodem člověka, ale díky exponátům také poznají, jak žili naši předkové. Během rekonstrukce Knížecího domu totiž došlo k mimořádnému nálezu raně novověké kuchyně se základy pece a udírny, které půjde pozorovat přes ochranné sklo. Moravskoslezský kraj zejména v posledních letech investuje významné finanční prostředky na opravy památek a rovněž i na záchranu a zpřístupnění nových pamětihodností, ke kterým patří i Muzeum trojmezí,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Během prací v budově našly i úlomky kachlových kamen, keramika nebo mince. Spolu s dalšími exponáty Muzea Těšínska budou v novém muzeu k vidění i tyto předměty. Tradiční trojrozměrné exponáty pak doplňují audiovizuální a interaktivní prvky, které zatraktivňují celou expozici.

Muzeum je otevřeno každý den kromě pondělí. Další informace najdete na muzeumct.cz/muzeum-tesinska/pobocky/jablunkov.

(hav s využitím tiskové zprávy, grafika: msk.cz)

Příbuzné články