Noc vědců v Národním zemědělském muzeu Ostrava všemi smysly

Také letos se Národní zemědělské muzeu Ostrava zapojí do programu oblíbené Noci vědců, která se bude konat na různých místech České republiky - a tedy i Ostravy - v pátek 30. září 2022 od odpoledních hodin až do půlnoci. V zemědělském muzeu se malí i velcí návštěvníci mohou těšit od 17 hodin na workshopy, přednášky i komentované prohlídky. Předvedena bude například 3D tiskárna na čokoládu, na které si každý bude moci vytisknout čokoládu. Bude možno si také umíchat bylinkový čaj nebo třeba založit záhonek s microgreens.

Na stránkách muzea najdete vše podrobně popsáno. Vybíráme ty nejzajímavější programové body:

Čokotiskárna v akci
3D tisk je jedním z hlavních současných trendů v inovacích. Jeho využití roste den ze dne a prosazuje se i v dříve nemyslitelných oblastech. Ve výstavě Zemědělství 4.0 prezentujeme 3D tiskárnu na čokoládu, kterou nám zapůjčila firma Čokotiskárna a předvede návštěvníkům Noci vědců, co se děje, když se tiskne čokoláda. Po celou domu Noci vědců budou tisknout hned dvě 3D tiskárny a návštěvníkům na počkání vytisknou malou čokoládu nebo oplatku s logem.

Umíchejte si svůj šálek čaje
Poznáte bylinky podle obrázku a dokážete přiřadit jejich lidové názvy? V našem bylinném koutku se můžete o jednotlivých bylinách dozvědět zajímavosti, účinky i jejich zpracování. K příjemnému večeru si přijďte umíchat svůj vlastní šálek čaje, nebo ochutnat již připravený odvar. Pro návštěvníky jsme připravili odpočinkovou zónu, v níž si mohou umíchat voňavou bylinnou směs a vytvořit z ní vlastní čajový sáček.

Microgreens zahrádka – workshop
Malí i velcí návštěvníci si vytvoří svou vlastní microgreens zahrádku. Pro workshop jsme vybrali mladý hrášek. Microgreens hrachu obsahují velké množství rostlinných bílkovin, draslík, fosfor, vápník, železo a další minerálÿ. Nejvíce zastoupené vitamíny jsou: A, B1, B2, PP, D. Hrášek posiluje metabolismus, podporuje trávení. Působí zásaditě, zvyšuje celkovou kondici. Je zdrojem kvalitních sacharidů a vlákniny. Na svou vlastní sklizeň se účastníci workshopu mohou těšit už po 10 dnech. Hodí se do domácích sýrů, pečiva, pomazánek, náplní, do bylinkového másla, na pesto a také jako příloha či jako ingredience hlavního jídla.

Všechny programové body celostátní akce Noc vědců najdete zde. Nudit se rozhodně nebudete!

(hav, foto: nzm.cz)

Příbuzné články